"Vi bor i Gammelstad och inget annat"

Det här är den märkliga historien när Statens lantmäteriverk beslutade om att byta namn på en tätort i Luleå kommun. Det gick inte så bra.

Bakigatan har fått sitt namn efter att ha hamnat i skuggan av parallellgatan Häradsvägen, berättar den pensionerade arkivarien Staffan Johansson. Han efterlyser en namnändring av tätorten. "Den heter Gammelstad", anser Staffan Johansson.

Bakigatan har fått sitt namn efter att ha hamnat i skuggan av parallellgatan Häradsvägen, berättar den pensionerade arkivarien Staffan Johansson. Han efterlyser en namnändring av tätorten. "Den heter Gammelstad", anser Staffan Johansson.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Gammelstad2020-12-19 05:00

Det brukar hävdas att "kärt barn har många namn". Kanske är det därför som det finns så många beteckningar på Luleås ursprung. På vägskyltarna står det Gammelstad, men i den officiella statliga statistiken benämns orten som Gammelstaden.

Nu har utredaren Karin Hedeklint på statistikmyndigheten SCB väckt nytt liv i frågan. Förra året fick hon en fråga av en privatperson som tyckte att det var märkligt att myndigheten envisades med att skriva Gammelstaden och efterlyste en ändring till det bland "gammelstassarna" vedertagna Gammelstad.

– Det är inte helt ovanligt att den här typen av frågor dyker upp. Det brukar hända en-två gånger per år, men det är inte SCB som beslutar om namnet på de statistiska tätorterna. Det gör Lantmäteriet, berättar Karin Hedeklint.

Hon visar sig dock vara en riktig utredare och gick till botten med frågan.

Utredaren Lennart Dehlin på Lantmäteriets ortsnamnssektion berättar i en skriftväxling att tätorten fram till den 15 december 1977 hette Gammelstad. Han tror att det kan ha sitt ursprung i järnvägsstationen som togs i bruk 1891.

En av den tidens principer var att Statens järnvägar var angelägen om att stationernas namn inte fick vara alltför lika. Eftersom det redan fanns Gamlestaden i Göteborg fick den åtta år yngre stationen norr om Luleå heta Gammelstad.

I december 1977 beslutade Statens lantmäteriverk att orten skulle byta namn till Gammelstaden. Ändringen genomfördes efter att en rad instanser tillfrågats.

Ortsnamnsarkivet i Uppsala (OAU) förordade Gammelstaden och stödde sig bland annat på att namnet finns i jordregistret. "Formen Gammelstad som används som postadress saknar ursprunglig lokal förankring i det lokala språkbruket", hävdade institutet i Uppsala.

Överlantmätarmyndigheten (ÖLM) noterade att historiskt användes begreppet Gamla staden för att särskilja sig från den nya staden (nuvarande Luleå) och ställde sig bakom en ändring till Gammelstaden. Även Riksantikvarieämbetet sade ja till en förändring.

Luleå kommun fick också möjlighet att yttra sig. Kommunens inställning var att stadsdelens namn borde vara i samklang med övriga stadsdelar, vilket innebär att namnet ska vara i bestämd form likt Skurholmen, Örnäset, Mjölkudden, Malmudden, Bergnäset etc.

Med en sådan enighet i ryggen valde Statens lantmäteriverk helt sonika att utplåna Gammelstad ur sina rullor och ersätta det med Gammelstaden.

Historien hade kunnat sluta här, om det inte vore för ett starkt folkligt motstånd. När vi dagarna före jul söker oss till Stadsöns centrum för att pejla stämningen är det enkelt att konstatera att de statliga propåerna inte har fått något som helst genomslag.

Här finns Gammelstads badhus, Gammelstads pizzeria och på Övägen står Jenny Skogsberg, 32, som är ordförande i Gammelstads idrottsförening.

– Nej, vi har aldrig diskuterat i styrelsen att byta namn på vår förening. Den grundades 1927. Föreningen har alltid hetat Gammelstads IF.

Det var föreningsordförandens 10-årige son som gjorde henne uppmärksam på att staten numera anser att hennes hem ligger i Gammelstaden.

– Alvin är intresserad av kartor. Han var mycket upprörd över att det stod fel i hans karta. Jag kan bara hålla med. Det bästa vore om någon kunde se till att det står rätt i kartorna. Vi bor i Gammelstad och inget annat, säger Jenny Skogsberg.

På Gammelstads konditori och cafe är det nästan fullsatt. Ägarna Mathias Schneider och Beata Kerim är starka förespråkare för Gammelstad.

Under de två år som de drivit kafét har de ett par gånger drabbats av att övriga Sverige verkar tro att företaget ligger i Gamlestaden.

– En gång ringde en man och bad om en vägbeskrivning. Han berättade att han stod vid Circle-K, så jag förklarade hur han skulle köra hit. Det gick ett par minuter innan han ringde upp igen och sa: "Jag hittar inte, men nu ser jag en stor SKF-skylt. Är det långt kvar?", berättar Mathias Schneider och brister ut i skratt.

Mannen hade sökt på Internet efter ett konditori i Gamlestaden i Göteborg, där för övrigt SKF:s huvudkontor ligger, och inte uppmärksammat att han beställt en smörgåstårta från ett konditori 130 mil längre norrut.

– Vår ort heter Gammelstad. Det kan alla som är läskunniga lätt upptäcka. Det står ju Gammelstad på varenda skylt här, säger Mathias Schneider med eftertryck.

På Bakigatan i den gamla kyrkstaden tar Staffan Johansson leende hand om nattens nysnö. Den pensionerade arkivarien har inte behövt nöta särskilt mycket på snöskoveln i vinter.

– Jag har bott i kyrkstaden sedan 1975 och här säger alla Gammelstad eller Gammelstan, säger Staffan Johansson beslutsamt.

Men vänta nu, Gammelstan är väl ändå en förkortning av Gammelstaden?

– Oj, det har jag inte tänkt på. Nu talar jag visst emot mig själv.

Staffan Johansson rynkar pannan. Han har i över 40 år ägnat sig åt lokal historia via sitt forna arbete på Norrbottens minne, men efter ännu en reflektion insisterar han att Lantmäteriet benämning inte är korrekt.

Strax möter vi antikvarien Ann-Louise Lång som började arbeta på friluftsmuséet Hägnan i Gammelstad 1984. Hon säger sig aldrig ha varit med om någon diskussion rörande en namnändring.

– Jag har faktiskt aldrig hört att tätorten skulle heta Gammelstaden. Det där låter som en byråkratiskt term som aldrig slagit igenom.

Trots att Statens Lantmäteriverks beslut den 15 december 1977 skickades ut till bland annat Statens vägverk står det fortfarande Gammelstad på trafikskyltar.

Även Postverket fick ta del av beslutet, men i dag finns det inte ett enda postnummer till Gammelstaden i Luleå, men däremot åtta till Gammelstad.

I skriftväxlingen med SCB konstaterar utredare Lennart Dehlin avslutningsvis att för Lantmäteriets del föranleder privatpersonens frågeställning inte någon åtgärd så länge som Luleå kommun inte uttrycker önskemål om att frångå sin tidigare ståndpunkt.

Där tar denna historia slut. Men vem vet, det kanske blir en fortsättning i framtiden...

Statistisk tätort

I Sverige finns över 2 000 tätorter. Den största är Stockholms tätort, som 2018 hade mer än 1,6 miljoner invånare och sträcker sig över tolv kommuner. 

I statistiken betyder tätort en sammanhängande bebyggelse med minst 200 invånare. Det ska inte blandas ihop med kommuner och andra administrativa indelningar.

En kommun kan innehålla flera tätorter. Luleå kommun har 21 tätorter. Det finns 16 kommuner i riket som utgör en statistisk tätort. En finns i Norrbotten, nämligen Arjeplog.

Källa: SCB

Karta: Gammelstad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!