”Det låter så fint när folk applåderar med vantar”

För femte året i rad anordnar nu kyrkstugeföreningen levande adventskalender i Gammelstads kyrkby. Duo Helg besökte kyrkbyn när lucka nummer åtta skulle öppnas hemma i Lisa Johanssons kyrkstuga.

Lucköppning i kyrkbyn. Lisa Johansson, till höger, öppnade upp för fika när lucka nummer åtta skulle öppnas i hennes kyrkstuga. Elin-Alexandra Sundström och Anders Brännström är med och arrangerar i kyrk­stugeföreningen.

Lucköppning i kyrkbyn. Lisa Johansson, till höger, öppnade upp för fika när lucka nummer åtta skulle öppnas i hennes kyrkstuga. Elin-Alexandra Sundström och Anders Brännström är med och arrangerar i kyrk­stugeföreningen.

Foto: Jeanette Bergström

Gammelstad2015-12-12 05:00

Vilken gång i ordningen är det nu?

­– Det är femte året nu, de två första åren körde jag själv. Nu är det tredje året som kyrkstugeföreningen är med och arrangerar, berättar Elin-Alexandra Sundström.

Har det blivit mer populärt under åren?

– Ja det har det, men så beror det också mycket på vädret, är det bra väder så kommer mer folk. Vi har inte heller så mycket pengar att marknadsföra oss med utan får förlita oss på mun-till-mun-metoden så då tar det lite längre tid att sprida det. Det brukar det vara mellan 20 till 50 besökare vid varje lucköppning.

Vad fick dig att ta initiativ till det här?

­– Det var något som jag funderat på länge innan jag startade. Kyrkbyn lever upp under sommaren men vintertid känns den lite avsomnat så jag ville göra något mer kring stugorna vid advent. Det är roligt att kunna samlas kring kyrkstugorna även vintertid, det är ju helt magiskt i kyrkbyn när snön ligger tung på taken och det knarrar under skorna när man går mellan stugorna. För mig känns det viktigt att man använder området även på vintern. Den enda tiden då det är fullt av liv här är annars under marknadshelgen, men det är bara under två dagar. Därför har det blivit jättelyckat att ha lucköppning i december. Det blir så fin stämning och det låter så fint när folk applåderar med vantarna på, jag gillar det ljudet.

Vad händer mer vid lucköppningen?

– Det kan se väldigt olika ut. Vi från kyrkstugeföreningen bjuder på glögg och pepparkakor, ibland bjuder även kyrkstugeägarna på något fika eller ett litet musikarrangemang. Sedan finns det andra som bara öppnar upp luckan.

– Det är ju lite så jag vill att det ska vara bland kyrkstugorna, det ska vara mycket folk och glatt. Man kan ju tro att det ska vara lugnt kring kyrkstugorna, men när de användes förr i tiden så var det ju en plats där man umgicks och passade på att träffa folk när man ändå åkt så långt.

Är det populärt bland kyrkstuge­ägarna att vara med?

­– Ja, det brukar inte vara något problem att få folk att ställa upp, de flesta vill ju använda sina stugor och visa upp dem för andra.

När skaffade du dig själv en egen stuga?

– Jag skaffade min första stuga för tre år sedan. Att det dröjde så länge berodde på att vi som bor i Gammelstad tidigare inte har fått köpa stugor eftersom regeln har varit att stugorna varit till för dem som var tvungna att resa långt med häst och vagn för att ta sig till kyrkan. Men så fort det blev tillåtet så köpte jag en stuga, den tog sedan min pappa över när jag köpte en ny.

När öppnas luckorna?

– På vardagar är det klockan 18, på helger klockan 14 och på julafton klockan 11 i kyrkan. Och hittar man bara till Kyrktorget så är det skyltat därifrån.

Fler levande adventskalendrar

Två till

I Gunnarsbyns församling har man i tio år arrangerat lucköppning i vanliga husfönster. I byar kring Gunnarsbyns församling kan man se fönster som är täckta med ett skynke, med en siffra bredvid som talar om vilken dag den ska öppnas. Då träffas församlingsmedlemmar vid luckan, sjunger adventssång eller julsång, innan man drar undan skynket till allmänt jubel.

I Gamla stan i Stockholm arrangerar Mäster Olofsgården en levande julkalender där man mellan den 1–24 december öppnar ett luckfönster på någon plats i Gamla stan. Varje lucköppning inleds med en fanfar och sedan blir det någon form av framträdande i form av musik, diktläsning eller berättande på temat jul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om