Det är inte första gången Nederluleå kyrka får en ansiktslyftning. Vilket är begripligt med tanke på att kyrkan, som är den största medeltida byggnaden norr om Uppsala, invigdes 1492, alltså när Columbus hittade Amerika.
När kyrkan byggdes smyckades koret av målningar med kristna motiv, hela vägen från golv till tak tolv meter upp. Det lär ha gjorts på 1480-talet och penseln ska den kände tyske kyrkomålaren Albertus Pictor ha greppat. Hans signatur har upptäckts på någon vägg även om man nu har svårt att återfinna den.
– Det var inte vanligt att kyrkomålningar signerades på den tiden, det betraktades som ett hantverk. Men Pictor var en konstnär, säger Anne Braun.
Hon är en av sex konservatorer som arbetar i kyrkan just nu. Braun är från Rostock i Tyskland, kallar sig frilansade konservator och talar utmärkt svenska.
– Jag gjorde min praktik i Sverige och hade svenska som tredjespråk i skolan, förklarar hon.
Hon och de övriga konservatorerna som arbetar i kyrkan kommer från olika håll.
– Den närmaste från Härnösand, säger projektledaren Hans Sundling, Nederluleå församling.
De sex arbetar inte alla samtidigt och fyra av dem rengör väggar och tak. De två övriga är specialiserade på att återställa glans och lyster på de ståtliga träarbetena på altarskåpet, predikstolen och minnestavlorna.
När målningarna gjordes var alla glada katoliker men de kalkades över på 1700-talet när vi svenskar var luthersk stränga och inte tålde något färgglatt och glättigt.
För färgglada var de i dag lite bleka målningarna som befriades från sin täckande kalk 1909.
– Pictor hade en egen stil. Kinder och munnar var runda röda. Men i dag har färgerna svartnat, berättar Anne Braun.
Väggar och tak rengörs med torr svamp samt med en deg som Braun och gänget gör själva. Den består av mjöl, vatten, soda och kopparsulfat.
– Tidigare användes vitt bröd men då blev det ibland kvar smulor som möglade och angrep ytan, säger hon.
Kormålningarna är utförda på putsad kalk och det orsakar också problem. Under århundradenas gång har det uppstått sprickor och putsen har börjat släppa från tak, valv och väggar.
Men då kommer konservatorerna med sina sprutor och kanyler.
– Vi sprutar in ett flytande kalkbruk för att få det att fästa igen, förklarar Anne Braun.
Eftersom det är tolv meter upp tilltaket är kyrkans inre fylld av ställningar. Det tog drygt två veckor bara att resa dem.
– Vi hoppas kunna öppna kyrkan igen i början av juni, säger Hans Sundling.
Det ska tilläggas att det även finns teorier om att målningarna kan ha utförts av Pictors medarbetare.