Tillsammans med sin son driver Mikael Bäckström en mjölkgård med 100 kor. Precis som kollegorna som också är anslutna till Arla hade de sett fram mot en höjning av avräkningspriset i januari - men istället förklarade ledningen att världsmarknaden tvingar föreningen att sänka det med 6,5 öre.
- Vi bönder har ju investerat mycket i Arla en längre tid och då förväntar man ju sig att få en återbetalning. När den inte kommer nu när vi verkligen behöver det så blir man jäkligt besviken, säger han.
Syns inte i plånboken
Under hösten utlovade Arla att priset skulle höjas i tre etapper.
I samband med offentliggörandet att Arla ska producera Icas egen mjölk lovade också föreningens vd, Christer Åberg, att det skulle innebära en positiv effekt på avräkningspriset.
Men det är ingenting som Mikael Bäckström har märkt av.
- 2012 har varit det värsta året de senaste 20 åren och jag har aldrig varit med om ett så hårt tryck som nu. Om det här med EMV-varor nu är en sådan bra affär för Arla så syns det inte i böndernas plånbok i alla fall, säger mjölkbonden.
Starka varumärken
I Jönköpingsområdet och i delar av Halland har bönder öppet vädrat sin misstro mot ledningen i det egna mejeriet. Mikael Bäckström säger att han också är besviken men fortfarande tror att styrelsen gör det de tror är rätt.
Situationen för Arlabönderna är annorlunda jämfört med de norrbottniska kollegorna. Dels har Norrmejerier andra starka varumärken utanför mjölken som har genererat pengar - framför allt Västerbottensosten.
Eftersom Arla ägs av cirka 12.000 mjölkbönder från sex länder känner bönderna i Sverige av konkurrensen från kontinenten på ett annat sätt än bönderna i Norrbotten. Mikael Bäckström tror däremot att EMV-varornas intåg kommer involvera Norrmejeriers bönder i den utmaningen.
Enligt Mikael Bäckström är det tre punkter som kommer avgöra de svenska mjölkböndernas framtid.
¤ Gårdarna måste bli effektiva.
¤ Bönderna måste ställa krav på mejeriet att bli bäst i Europa.
¤ Politiken måste skapa konkurrensförutsättningar.
- Som jordbrukspolitiken ser ut i dag har vi inte en chans att konkurrera med andra EU-länders förutsättningar att producera mjölk. Det är oundvikligt att priserna i butiken närmar sig mjölkpriserna i övriga världen men då måste vi också kunna konkurrera på lika villkor när det kommer till produktionen, säger han och fortsätter.
Kämpar på
- Vi bönder har ältat den dåliga ekonomin i 20 år och jag tror utvecklingen i Norrbotten ser ut precis som i Småland. Det är många bondgårdar som har avvecklats de senaste åren och nu är det väldigt många som inte kan hålla huvudet ovanför vattenytan. Jord- och skogsbruket är motorn för landsbyggen och har stor betydelse när det ska beslutas om statliga satsningar. Till exempel vilken kvalité vägarna ska hålla för att klara mjölktransporterna.
Hur ser du på din egen framtid som mjölkbonde?
- Det är klart att man funderar. Vi kämpar på än så länge. Men fortsätter det att gå lika tungt som förra året kommer vi inte att klara av det.