Galna planen: Gå på lina över Lapporten

Legendarisk fjällvy, 16 våghalsar och drygt två kilometer lina. En skåning tänker arrangera ett världsrekord i att gå på lina över Lapporten i sommar.

5 februari 2020 11:30

"Den perfekta platsen för ett världsrekord är Lapporten, både längdmässigt och ikonmässigt för Sverige", skriver David Sjöström, projektledare vid Slackline Sverige, i en tillståndsansökan som han skickat till länsstyrelsen i Norrbotten.

Han kommer från Landskrona, och delar sin arbetstid med att vara barnpsykiater och att arrangera avancerade projekt runt hela världen i lingång (slackline), eller "highline" som det heter när det sker på hög höjd.

"För ovana kan det se extremt ut. Men det är 100 procent säkert om det görs på rätt sätt", skriver David Sjöström.

Lingångarna har en klättersele runt midjan och sitter fast förankrade med två band i linan. Det finns också dubbla linor.

Lapporten ligger nära Abisko nationalpark och det behövs tillstånd för att göra fästen för linan, 10 millimeter grova borrhål i berget, på var sin sida om dalgången.

"Highline lever noga efter principen "leave no trace behind" och de klätterbultar vi eventuellt behöver använda är specialtillverkade så att de lätt tas bort efteråt och endast hålet kvarstår, som vi fyller med sand", skriver Sjöström.

 

Han vill även ha tillstånd för att flyga drönare. Arrangemanget ska filmas och fotograferas ur häftiga vinklar för att nå maximal genomslagskraft i media och sociala medier."

"Projektet kommer att filmas av ett erfaret filmteam, för att fånga vyerna och stämningen kring highline. Vårt senaste världsrekordförsök på Senja, Norge, 2018 spreds i nyheter i över 40 länder och dokumentärfilmen vann flera filmfestivaler", skriver Sjöström.

Ljudbilden är låg, vilket innebär att fågellivet inte riskerar att störas, uppger Sjöström. Tillståndet behöver räcka 3-4 dagar. Vid rätt väderleksrapport, främst stabila vindar, skrider deltagarna snabbt till verket.

Dalgången är två kilometer lång och världsrekordförsöket kräver en specialtillverkad lina på 2,1 kilometer. 16 professionella atleter i världseliten från olika länder bjuds in. 

 

David Sjöström menar att det spektakulära världsrekordförsöket kommer att ge ringar på vattnet för Abisko och norra Sverige.

"Det är alltid viktigt att regionen upplever att det finns ett värde i projektet för dem", skriver han.

Kända highlinearrangemang i världen sker exempelvis i Yosemite nationalpark, vid Eiffeltornet i Paris och över Victoriafallen.

David Sjöström befinner sig i Indien och har inte gått att nå för en intervju.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström