Samverkansavtalet för Malmbergets avveckling, som undertecknades av LKAB och Gällivare kommun i våras, innebar bland annat att LKAB köper kommunal mark och teknik i Malmberget för 430 miljoner kronor. En rimlig summa eftersom Malmberget är kommersiellt ointressant och saknar värde på en öppen marknad, menar Gällivare kommun i sin skrivelse.
- De tycks nästan slå knut på sig själva för att visa att Malmberget saknar värde. Men marken är full av järnmalm. Det är obegripligt att de inte kräver mineralersättning utan i stället strider för att pengarna ska hamna i LKAB:s kassa, säger Ulf Stenberg, som var rådgivande när samverkansavtalet överklagades till förvaltningsrätten i mitten av maj i år.
286 miljoner
Enligt minerallagen ska ett bolag som vill bryta till exempel malm i ett område betala en ersättning på drygt två promille av mineralernas, för året, aktuella genomsnittspris. Av den summan ska tre fjärdedelar gå till fastighetsägare som berörs av gruvbrytningen.
Omräknat till priset på järnmalm när samverkansavtalet för Malmberget skrevs på rör det sig, enligt överklagandena, om drygt 286 miljoner kronor som borde ha betalats utöver den överenskomna klumpsumman i avtalet.
- Hur man än vänder och vrider på det hela så har kommunen avstått från 286 miljoner som hade kunnat gå till bland annat vård, skola, snöröjning och infrastruktur, säger Ulf Stenberg.
Skattehöjning
Det stora problemet är, enligt Ulf Stenberg, att det slår tillbaka på kommunens invånare när kommunen avstår från att kräva en mineralersättning för Malmberget.
- Det blir kommuninvånarna som får ta kostnaderna för återuppbyggnaden av bland annat VA-nätet, säger Ulf Stenberg.
Räknat per invånare i kommunen motsvarar de 286 miljoner kronorna som kommunen avstår från drygt 15.500 kr i kommunalskatt per person och år. Men den summan är uträknad på det totala antalet invånare, inklusive barn.
- Den direkta bördan, mellan 20.000 och 30.000 kronor per person, faller på dem som arbetar och betalar skatt, säger Ulf Stenberg.
Rädsla
Han tycker att det verkar som att kommunen är rädd för att LKAB ska packa ihop och flytta sin verksamhet om de ställer krav på bolaget.
- Men det finns mineral till ett värde av drygt 700 miljarder kronor under Malmberget så risken är obefintlig. Gällivare kommun har alla skäl i världen att begära mineralersättning, säger Ulf Stenberg.
I och med överklagandena hoppas Ulf Stenberg att Gällivare kommun nu tar möjligheten att omförhandla avtalet i dialog med befolkningen och samtidigt rätar ut några av de många frågetecken som finns kring samverkansavtalet.
- Man undrar ju, är det så att kommunen helt enkelt har klantat sig och missat vad de har rätt till? Har frågan om mineralersättning ens varit uppe till diskussion? Något märkligt är det i det här, säger Ulf Stenberg.