Den politiska processen som ledde fram till godkännande och undertecknande av samverkansavtalet mellan Gällivare kommun och LKAB i april i år skedde inte med rent spel. Det menar ett flertal av de kommuninvånare som i maj överklagade avtalet till förvaltningsrätten. Beslutet att underteckna avtalet skedde dock med stor majoritet i kommunfullmäktige och kommunalrådet Tommy Nyström (S) tror inte att förvaltningsrätten kommer att döma enligt överklagandena.
- De har bara överklagat det politiska beslutet. Men det togs av en enig kommunstyrelse och i mycket stark majoritet i kommunfullmäktige, det tror jag att förvaltningsrätten också kommer att se, säger Tommy Nyström.
Förklaring
Gällivare kommun lämnade i början på juli in ett yttrande till förvaltningsrätten angående de punkter som har överklagats. En av punkterna handlar om LKAB:s köp av kommunal mark och teknik i Malmberget för drygt 430 miljoner kronor. Ett underpris och olagligt gynnande av enskild näringsidkare, menar de överklagande. Kommunchef Lennart Johansson håller dock inte med.
- Vi anser att vi har fått väl så mycket kompensation. Vi har inte skänkt bort kommunal egendom som många verkar tro. LKAB ersätter oss med helt nya byggnader utöver det vi får för vägar, mark och VA-anläggningar, säger han.
Ingen marknad
I avtalet står att LKAB ska stå för kostnaderna för byggnader som ska ersätta bland annat gymnasiet och sporthallen i Malmberget. Summan, 430 miljoner kronor, anser Lennart Johansson därför vara fullt tillräcklig för att täcka värdet per kvadratmeter för en återuppbyggnad av bland annat infrastruktur och kommunal teknik. Vidare menar han att den kommunala marken och tekniken inte går att värdera på en öppen marknad.
- Vi kan inte gå ut och jämföra hur många som har köpt till exempel gamla VA-ledningar eftersom det inte finns någon som köper det. Det finns inget marknadsvärde, och ingen marknad, för kommunaltekniska anläggningar, säger Lennart Johansson.
Frivilligt
En annan fråga som har tagits upp till förvaltningsrätten handlar om varför kommunen inte har begärt mineralersättning för den mark de säljer. De överklagande menar att det handlar om sammanlagt 286 miljoner kronor som kommunen borde ha fått utöver de 430 miljonerna.
- Från kommunens sida gjorde vi bedömningen att återanskaffningsvärdet motsvarar de befintliga funktionerna och det tycker vi är en fullt tillräcklig kompensation, säger Lennart Johansson.
Varken han eller kommunalrådet Tommy Nyström tror att förvaltningsrätten kommer att finna något att anmärka på i avtalet.
- Jag förutsätter att förvaltningsrätten delar kommunens värdering. Men det är upp till domstolen att avgöra frågan och då känner jag att det inte finns så mycket mer att tillägga, säger Lennart Johansson.
Imorgon: "Malmberget kommersiellt ointressant"