Han är ordförande för föreningen som driver affären i Nattavaara och bekymrad över senaste tidens strömavbrott. De har åsamkat föreningen stor ekonomisk skada. Han beräknar att allt extra arbete och den minskade omsättningen kostat ungefär 150 000 kronor.
– Det känns naturligtvis inte bra. Nu har vi nästan ingenting att sälja för vi törs inte ta hem något. Folk åker till Gällivare för att handla, säger han.
Förra veckan fick föreningen ett elverk av Vattenfall. Everket kopplas ur under onsdagen men får stå kvar tills efter helgen eftersom det kan hända att strömmen försvinner igen.
– Vi skulle önska att vi fick ha det tills vi undersökt möjligheten att skaffa ett eget elverk och få det inkopplat. Det finns ingen elektriker som kan komma hit förrän i januari och nu står julen för dörren. Det känns väldigt osäkert att ha det så här, säger Dirk Hagenbuch.
Han säger att informationen från Vattenfall varit dålig.
– Ingen ringer tillbaka fast vi ringt flera gånger. Men nu äntligen har vi någon vi kan prata med, säger han.
Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall, säger att snön orsakat mycket is på ledningarna så att de gått av.
– Vi har ett stort investeringsprogram som pågår, och det är att bygga om delar av nätet. På kort sikt får vi egna väderprognoser. Utifrån dem utgår vi sedan ifrån att lägga personal i beredskap eller dra igång förebyggande arbete i fält.
De senaste två åren har varit bekymmersamma vad gäller snö och is med strömavbrott som följd.
– Vi funderar på om vi ska bygga på ett annat sätt för framtiden. Vi tittar på om vi kan ändra på hur vi hanterar ledningarna så att det inte händer igen, säger Lindmark.
Vattenfall har infört en frivillig ersättning som utgår om strömavbrottet varat längre än sex timmar. Den lagstadgade avbrottsersättningen utgår för ett strömavbrott som pågår i minst 12 timmar.
– Mycket sker automatiskt men det kan vara bra att ta kontakt med vår kundservice, säger Lindmark.
Han beklagar om någon upplever att de inte fått någon information av Vattenfall.
– Vår kundservice har en hög kapacitet att ta emot samtal. Vi är också tacksamma om man kontaktar oss om man sett något träd som fallit ner eller liknande, säger Roger Lindmark.
Snön orsakar inte bara strömavbrott. Den tunga och fuktig snön orsakar en enorm belastning på träden. Framförallt har skog drabbats i kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala. Skogsstyrelsen varnar för att läget är problematiskt och ytterligare snö riskerar att förvärra situationen. Läget förvärras ytterligare av att marken på många håll är helt ofrusen vilket gör rotsystemen mer instabila med risk för rotvältor som följd. Framförallt är det så kallad gallringsskog som ligger i riskzonen för att knäckas av snötrycket.
– Det är ovanligt med en så här kraftig upplega, det vill säga snö som ligger kvar på grenar i trädkronan och tynger ner den, så här tidigt på vintern. På många håll kan man höra hur det knakar och smäller i skogen när grenar och toppar ger vika för snön, säger Tobias Gramner, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.