Som vi rapporterade tidigare är fastighetsägare på Repisvaara oroade för att samfälligheten ska åka på flera miljoner kronor i ökade kostnader, om LKAB släpper ansvaret för vägar och ledningar för vatten och avlopp. Lantmäteriet ska ta beslut om det i januari-februari.
Gruvbolaget, Gällivare kommun och samfälligheten är alla överens om att kommunen ska ta över, det senaste mötet hölls den 21 november.
Men processen har dragit ut på tiden och det har LKAB kritiserat på NSD:s debattsida. De tycker att ett avtal borde vara på plats mellan kommunen och samfälligheten.
"LKAB kan bara konstatera att så inte är fallet och att vi inte fått någon förklaring till varför", skrev Wesley Overklift på LKAB.
Kommunen tänker inte ta över området innan det håller kommunal standard. Den stora frågan är vad LKAB ska betala för att kommunen ska rusta upp nätet åt samfälligheten. Området det gäller är den gamla delen med fritidshus och ombyggda stugor – hus som LKAB inte byggt.
– Man har ju byggt med ambitionen att starta ett fritidshusområde. Men vatten och avlopp går ju i gator så när man väl åtgärdar vatten och avlopp så måste du även se över gatorna, säger Dan Johansson.
Frågan har diskuterats redan 2016 och LKAB erbjöd sig i februari 2018 att ersätta samfälligheten. Nu vill de att kommunen "följer överenskommelsen" och tar över senast i oktober 2023.
Dan Johansson berättar att de har tagit fram en kalkyl som visat att LKAB kan få betala 25-30 miljoner kronor.
"Vi är beredda att idag skriva avtal med kommunen om en ersättning på 30 miljoner kronor", skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg i ett mejl.
Men LKAB har inte fått den slutgiltiga prislappen, vilket de krävt. Dan Johansson förklarar att de måste utreda kostnaderna i detalj.
Varför har det dröjt så här länge?
– Det beror på flera orsaker. LKAB har utfört en hel del arbeten på området och då har vi efterfrågat handlingar, hur det ser ut. Nu har vi fått ta del av vissa delar men känner att vi måste starta ett projekt över vad som måste göras. Det finns en komplexitet kring vilken standard ledningarna som går mellan husen har och hur man ska åtgärda dem. För att komma snabbt vidare har vi tillsatt en egen arbetsgrupp, säger Dan Johansson.
Det kan ta till mars-april, men han vill lugna de som är oroliga.
– Det är inte de boende som ska bära kostnaden.