Avtalet om samverkan reglerar LKAB:s ansvar för skador för Malmbergets del och avvecklingen. Överenskommelsen är hyllad av en del, hårt kritiserad av andra.
Kritikerna i form av berörda fastighetsägare samlades till ett möte härförleden. Ett hundratal upprörda utdelade massiva riskvastar angående avtalets innehåll.
Bistånd
Ulf Stenberg, jurist på Villaägarnas riksförbund, medverkade och påtalade allvarliga brister i avtalet. Han uppmanade också till protester och signalerade bistånd.
I den andan har nu Villaägarna tagit fram en mall för hur villaägare ska kunna överklaga till Förvaltningsdomstolen.
Lyssna
Senast 4 maj ska överklagningarna vara inne.
- Visst, man kan se det här som en uppmaning att överklaga, klargör Villy Hansen, förbundets regionansvarige i Norrbotten och Västerbotten. Och ett sätt att få kommunen att lyssna. Tommy Nyström har aldrig velat lyssna och inte dykt upp på ett enda möte trots att vi ibland haft flera hundra personer. Han tror att villaägarna är någon sorts minoritetsklick.
Om man är sakägare kan kommunalt beslut överklagas om vederbörande är berörd, framhåller Villy Hansen. Och ett domstolsbeslut måste följas.
Domstol
- Det här språket och sättet att kommunicera är det enda som man lyssnar på. Det som betyder något.
Starka grupper som är berörda av frågan följer ärendet, poängterar Villy Hansen.
- De är väldigt engagerade på en mycket professionell nivå.
En del av kritiken gäller att kommunen inte ska ha varit intresserad av den så kallade mineralersättningen. Enligt Villaägarna rör det sig om 200-300 miljoner kronor
extra som kommunen skulle kunna få från LKAB.