Vill se samiskt äldreboende i Gällivare

Gällivare kommun ingår i samiskt förvaltningsområde. Ändå finns inget boende där kommunen erbjuder äldreomsorg på samiska. ”Det hade varit drömmen för oss”, säger Lars-Ove Kuorak.

Här i anslutning till Sameskolan vill samebyar och sameföreningar att kommunen bygger ett samiskt äldreboende.

Här i anslutning till Sameskolan vill samebyar och sameföreningar att kommunen bygger ett samiskt äldreboende.

Foto: Lisa Eriksson

Gällivare2019-06-23 18:23

Sameföreningar och samebyar i Gällivare vill att det inrättas ett samiskt äldreboende, alternativt en samisk minoritetsspråksavdelning på det nya äldreboendet på Repisvaara. I sin skrivelse uppmanar de kommunen att följa Socialtjänstlagen samt Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk, som slår fast att kommuner inom förvaltningsområden ska erbjuda den som vill möjlighet att få sin omvårdnad på samiska.

– På ett samrådsmöte fick vi information om att de har tagit beslut om att bygga ett nytt äldreboende på Repisvaara. Då tänkte vi att det är läge att göra slag i saken och inrätta en samisk äldreomsorg, säger Lars-Ove Kuorak, ordförande i Storlule sameförening.

En samisk äldreomsorg har varit efterfrågad länge och skrivelsen är undertecknad av sju samebyar och sameföreningar i Gällivare.

– Det bästa vore om vi hade haft en sammanhållen samisk miljö i Gällivare. Vi har Sameskolan och en samisk förskola, att inrätta en äldreomsorg i anslutning till dem hade varit fantastiskt, säger Lars-Ove Kuorak.

– Vi tror att våra gamlingar skulle få en trevligare ålderdom genom att kunna föra samtal med personal och andra boenden på sitt språk. Det första som lämnar en är ett andraspråk.

På kommunen arbetar man med frågan och ser över hur äldreboendet kan utformas så att det finns en tillgänglighet till det egna språket.

– Från början var tanken att man skulle ha planerat in det redan när Forsgläntan byggdes. Nu tittar vi på det utifrån Repisvaara. Det gäller att få in allt, hela biten, kultur, mat och språk, säger Annette Viksten-Åhl, socialchef Gällivare kommun.

Hon svarar att man tittar på olika lösningar. Bland annat om man kan samverka med skolan som byggs i anslutning till boendet med till exempel språk.

– Vi tittar på om det är möjligt att göra en avdelning. Om det inte är möjligt hur kan vi lösa det då, kan vi på något sätt göra huset till ett hus där man har möjlighet oavsett var man bor att ha tolk på sitt eget språk, säger Annette Viksten-Åhl.

Den största utmaningen är att hitta personal.

– Just att få tag i tillräckligt mycket personal som bara pratar ett språk på en avdelning kommer vi inte klara av, inte som det ser ut idag. Därför tittar vi på hur vi kan lösa det på andra sätt, så att det finns en tillgänglighet till sitt eget språk, säger Viksten-Åhl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om