En utvecklingsplan togs fram av kommunen i samarbete med medborgarna. Syftet var och är att tillsammans med de boende i området utarbeta en plan och förslag till utveckling av östra Malmberget. Det är det området som blir kvar när resten av samhället flyttas till Gällivare.
– Det var ett större deltagande än normalt i den här undersökningen. Vi försöker ju vara noga med att medborgarna ska få tycka till, så vi var faktiskt och knackade dörr i varje hushåll i östra Malmberget. Det skapade en stor referensgrupp och en representation från 22 till 84 år. Det kändes tryggt och bra att Malmbergsborna fick tycka till, säger Helena Werndin, koordinator för samhällsomvandlingen och ansvarig för utvecklingsplanen för östra Malmberget.
Underlaget till utvecklingsplanen har tagits fram genom två workshops med referensgruppen. Det resulterade i sju viktiga utmaningar som är viktiga för utvecklingen av östra Malmberget togs fram (se faktaruta).
I nuläget har det liggande förslaget pausats för inväntan av mark-och miljödomstolens beslut angående LKAB:s ansökan om tillstånd för utvidgad verksamhet vid Malmberget/Vitåfors.
– Från början var det ju tänkt att vi skulle gå ut på samråd under hösten 2014 och att den senare under hösten skulle antas, men allt är förskjutet. Vi ska analysera domen. Om domen gör att vi kan fortsätta som planerat, så kan jag tänka mig att vi någon gång under senhösten 2015 är klar med utvecklingsplanen. Det beror på hur lång processen blir, säger Werndin.
Tanken är att man ska göra insatserna i området i etapper.
– Det viktiga är att de här två områden hänger ihop, så att det blir en stadsdel. Det viktigaste med området som blir kvar är att man bevarar Malmbergets identitet, det slog referensgruppen fast. Man vill ha andan kvar. Det handlar om att vi syr ihop det till en bra stadsdel. Det blir inga nya byggnationer men vi kommer bland annat att skapa ett stråk som går igenom hela området, från Kilen ner till östra länken. Det finns ett förslag på att förstärka vägen som går igenom östra Malmberget med några kulturbyggnader men det är än så länge bara på förslagsstadie. Sedan kommer området närmast avspärrningen att bli en miljözon, ett grönområde och park för att ge bättre kvalitéer för området, säger Werndin.
LKAB har tillsammans med kommunen sett över tänkbara byggbara områden.
–Vi har 30 kulturhus som vi vill flytta till östra Malmberget från Johannes/Hermelin. Där jobbar vi med att färdigställa detaljplanen och arbeten beräknas börja under 2016. Det ger cirka 100 lägenheter, säger Dan Johansson, verksamhetschef för samhällsomvandlingen i Malmberget.