Personal framför kritik att ledningen inte tagit deras oro på allvar, vad säger du om det?
– Vi har det antal poliser som vi har. Vi har alltid höga ambitioner och gör det bästa utifrån de förutsättningar vi har, säger Anette Koivuniemi.
– Utifrån de kända parametrar som vi har så är våra beredskaps- och jourpass lagda där frekvensen av inkomna jobb är minst. Som arbetsgivare tycker vi att det är bättre att lägga in beredskap eller jour på de passen för att garantera närvaro om det skulle behövas. Perioden det handlar om är tre veckor under hela sommaren. Resterande tid har vi bemanning i vanlig ordning, dygnet runt, säger hon.
Angående polisers stress över att lägga ärenden på hög säger hon:
– Vi får lära oss att prioritera. Ärenden som vi prioriterar är ingripandeverksamhet, frihetsberövanden och ungdomsärenden. Det har framkommit förslag på lösningar, bland annat att man skulle ge ersättning till medarbetare som vill ta senare semester. Men det är en lösning som polismyndigheten inte velat göra och det är en riksfråga. Redan i planeringsfasen försöker man få medarbetarna att planera sina semestrar.
– Som polis är man alltid beredd på att det är låg bemanning under sommaren. Det har alltid varit så. Det är inte annorlunda den här sommaren. Vi har ett ökat uttag av föräldraledigheter och det beror på åldersstrukturen bland våra medarbetare, säger hon.
Har polisen en bra arbetsmiljö?
– Vi jobbar hela tiden för att bli bättre. Man kommer aldrig i mål, det är ett levande, systematiskt arbete som ska bedrivas dagligen, säger Anette Koivuniemi.