Daniel Gustafsson, chef för projektutveckling för landbaserad vindkraft på Vattenfall tar upp uppgifterna om att företaget skulle använda samma slags avfrostningsmedel på turbinerna som man gör på flygplatser för att avlägsna is från vingarna.
– Att vi skulle använda någon form av vätska som glykol eller något annat är en missuppfattning. Det stämmer att det kan bli isbildning på vindkraftsbladen, precis som för annan infrastruktur som kraftledningar med mera. Den tekniken som man ofta använder för att avvisa eller minska mängden is är värmeelement som läggs in under ytskiktet från utsidan. Vi kommer inte att använda teknik med att spola någon form av vätska på bladen. Det är inte ekonomiskt, tekniskt eller miljömässigt rimligt, säger han.
Daniel Gustafsson vill också tona ned riskerna av att vindturbinerna ger ifrån sig mikroplaster. Närboende har uttryckt farhågor för att plasterna kan spridas till vattendrag och påverka miljön både på kort och lång sikt.
– Vi och branschen följer frågan noga och forskningen pekar mot att det är ett väldigt begränsat problem. Från ett vindkraftblad kommer det cirka totalt 30–50 gram material per blad och år, vilket är försumbart i relation till övriga samhällets påverkan och utsläpp av mikroplaster. Till exempel från trafik/däckslitage, konstgräsmattor, tvätt av syntetiska material och båtbottenfärger. Jag kan också tillägga att återvinning av turbinblad är en mycket viktig fråga för Vattenfall och vi har åtagit oss att framöver återvinna alla uttjänta blad, säger han.
Inledningsvis planerade Vattenfall för upp till 120 vindkraftsverk i den nya anläggningen. Men företaget menar att efterfrågan av förnybar energi bara blir större och större och att man därför fått tänka om.
– Kopplat till den gröna omställningen i Norrbotten och det stora behov av fossilfri kraftproduktion som regionen kommer behöva så har vi sett över möjligheten att göra det här till ett betydligt större projekt än tidigare och öka samrådet till upp till 373 vindkraftverk, säger Daniel Gustafsson.
– Men vi är fortfarande tidigt i samrådsprocessen och vi tar in synpunkter från olika intressenter, myndigheter, närboende med flera. Och vi fortsätter jobba med analyser och att sätta ihop en miljökonsekvensbeskrivning.