Våld blir allt mer vanligt

Våld och hot om våld på arbetet blir allt vanligare och det drabbar allt fler kvinnor i högre utsträckning. "Det är ett allvarligt arbetsmiljöproblem", säger Zara Leghissa, avdelningsordförande Kommunal Norrbotten.

"Våld och hot om våld på arbetet ökar. Och det är kvinnorna som drabbas mest", säger Zara Leghissa, Kommunal .

"Våld och hot om våld på arbetet ökar. Och det är kvinnorna som drabbas mest", säger Zara Leghissa, Kommunal .

Foto: Linda Kask

GÄLLIVARE2019-06-17 05:30

– Det drabbar främst anställda inom vård, skola och omsorg men även inom transportsektorn, kollektivtrafiken och de som jobbar inom räddningstjänst och inom djurskötsel, de blir ofta bortglömda, säger hon.

Hon säger att det förutom den fysiska skadan också innebär en psykisk påfrestning och psykisk ohälsa.

– Det är ett jättebekymmer att få det klassat som arbetsskada och det finns också ett jättestort mörkertal, säger Zara Leghissa.

Ökningen säger hon beror på otrygga arbetsvillkor och anställningsvillkor, ensamarbete och okunskap om arbetsmiljöarbetet.

– Tidsbegränsade anställningar ökar och det ligger ett besparingskrav som en blöt filt inom välfärdssektorn, säger hon.

År 2017 uppgav var femte undersköterska att de blir utsatta för hot och våld varje vecka. Bland räddningspersonal har var tolfte utsatts för våld under de senaste tolv månaderna och en sjättedel har blivit hotade. Fyra av tio känner oro över att bli utsatta för hot och våld och endast 36 procent uppger att det finns rutiner för dokumentation för händelser av hot och våld, enligt siffror från Kommunal.

– Man prioriterar pengar och besparingar framför människan, det leder till ohälsa, sjukdomar och sjukskrivningar, säger Zara Leghissa.

Det innebär att det blir svårare att rekrytera personal och manar till tysta arbetsplatser.

– Om vinsten går före människan så säger man inte till om mobbing eller sexuella trakasserier. Det behövs utbildning för chefer tillsammans med de anställda, fler kollegor, bättre schema och arbetsgivaren måste jobba systematiskt med arbetsmiljön och se riskerna kontinuerligt. Riskerna är inte desamma i alla yrken, i vissa branscher är det inte frågan om om det händer utan när, säger Zara Leghissa.

Enligt statistik från Arbetsmiljöverket över antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro orsakat av hot och våld är det kvinnorna som drabbas mest, 1416 kvinnor och 701 män år 2018.

Andreas Pääjärvi, säkerhetschef på Gällivare kommun, säger att det är ovanligt att drabbas av fysiskt våld i arbete inom kommunen.

– Mellan januari 2018 till nu har vi haft 60 tillbud, både hot och våld, och det inkluderar oavsiktligt våld, exempelvis från ett barn i förskolan eller en dement person som inte förstår att det är en våldsam handling, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om