Vad händer med bryggeriet i Gällivare?

Vad ska hända med den gamla bryggerifastigheten i Gällivare?Ägaren utlovar åtgärder men kommunens företrädare är skeptisk.

FÖRFALLET HAR ÖKAT. Bryggerifastighetens ägare utlovar nu åtgärder för att reparera det här taket som rsade in förra året.

FÖRFALLET HAR ÖKAT. Bryggerifastighetens ägare utlovar nu åtgärder för att reparera det här taket som rsade in förra året.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2014-05-26 21:00

Med Miljööverdomstolens beslut i förra veckan att inte godkänna Gällivare kommuns detaljplan för den så kallade Bryggeribacken innebär att det återigen riktas ett fokus mot den gamla bryggerifastigheten på Andra Sidan-området i Gällivare förenat med ett krav på upprustning eller andra åtgärder.

De intillboende anser att den förfallna fastigheten innebär en estetisk störning i området.

Gällivare kommuns miljö- och Byggnadsnämnd håller med och BotolfBrandebo,(V), minns när kommunen, som hade övertagit ansvaret för fastigheten, sålde bryggerifastigheten till den privatperson som idag äger den.

- Jag var emot försäljningen eftersom den nye, då arbetslöse, ägaren saknade medel att förvalta fastigheten. Jag ansåg att man inte skulle sälja den på det viset. Och den bedömningen var rätt. Det ser man idag, säger Brandebo.

Den private ägaren utlovar nu på kort sikt att vidta åtgärder som i första hand innebär att bryggerifastighetens yttre åtgärdas, bland annat det tak som rasade in förra året.

- Jag ska också att titta på att förändra användningen av fastigheten och kommer kanske att ansöka om tillstånd för det, säger han utan att avslöja vad han ämnar använda bryggerifastigheten till den närmaste tiden och medger att de ekonomiska aspekterna av hans förvaltande av fastigheten är tunga.

Ulf Normark, ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden tycker att fastigheten bör rivas.

- Fastigheten är dels en skamfläck för Gällivare kommun och kan i värsta fall utgöra en farlig plats för lekande barn. jag tror utvecklingen som vi kunnat konstatera under fler år kommer att motivera ett rivningskrav. Det tror jag representerar Miljö- och Byggnadsnämndens inställning just nu, säger han.

Kort historik:

Gellivare Ångbryggeri byggdes och produktionen startad 1898 och produktionen inleddes året därpå.

1900 ändrades namnet till Ångbryggeriet Dundret som gick i konkurs 1903 och rekonstruerades och återöppnade som Gellivare Ångbryggeri.

Försök att öka marknadsandelen gjordes1950 genom förvärvet av Nya bryggeriet Malmberget, som upphörde med verksamheten.

1951 ändrades namnet till Gällivare bryggeri och 1959 förvärvade man Kiruna ölbryggeri, som var i drift fram till1967.

1965 döpte bryggeriet om till Top- Bryggeriet som gick i konkurs och inköptes av Pripps 1972.

1982 leddelösamhetsproblemen till en nedläggning.

Bilder:

http://rostsverige.blogs.se/2006/08/27/top_bryggeriet~1072904/

http://www.bryggeriklubben.se/hos/gallivare.html

Bryggerifastigheten förvärvades i slutet av 1900-talet av en privatperson från Gällivare för 10 kronor och sedan dess förfallit vilket lett till kommunala krav på upprustning förenade med viteshot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om