Utspelet: "Varje medborgare har rätt till sin trygghet"

Polisens omorganisation slår hårt mot Gällivare kommuns landsbygd, hävdar det förra kommunalrådet Lars Alriksson (M). "Man tappar den lokala förankringen."

Lars Alriksson (M) tror att polisens omorganisation kan ha bidragit till att polisnärvaron i byarna inte är tillräcklig för att hålla kriminella personer stången.

Lars Alriksson (M) tror att polisens omorganisation kan ha bidragit till att polisnärvaron i byarna inte är tillräcklig för att hålla kriminella personer stången.

Foto: Emma Eriksson arkiv

Gällivare2020-08-05 05:00

Alrikssons utspel kommer efter att människor i byar i de södra delarna av Gällivare kommun larmat om ett laglöst land. En tillvaro med fyllerikörningar, stölder och hot.

Och en utbredd oro.

– Tidigare hade vi vår egen polismästare och vårt eget polisdistrikt här i Gällivare. Nu har vi en myndighet som har hela Sverige som området. På vissa områden, när det gäller till exempel organiserad brottslighet, så kanske det behövs att man har den stora blicken. Men jag tror att man tappar den lokala förankringen.

Han tycker också att politiken på grund av omorganisationen har hamnat ännu längre från de som styr polisen.

Alriksson delar också kritiken, som vi tidigare rapporterat om, mot att det endast finns en polispatrull tillgänglig under delar av dygnet. 

Det är en realitet som kriminella har vant sig vid vilket i förlängningen leder till fler brott, hävdar Alriksson.

– Det som kanske var som en cykel från början, hoppar man av så rullar den ett tag. Eller det som man från början trodde skulle sköta sig själv, det gör det inte. Det behövs en polisnärvaro, säger han.

Lars Alriksson har viss förståelse för att det råder polisbrist i Malmfälten. Rekryteringsproblematiken är en anledning.

Han är samtidigt tydlig med hur han ser på problemet i stort.

– Varje medborgare i Sverige har rätt till sin trygghet.

Tidiga insatser i skolan är en väg ut ur problemet, menar Alriksson.

När ni styrde under den förra mandatperioden: gjorde ni något åt det här problemet?

– Vi genomförde bland annat att skolsköterskor skulle vara ute på skolorna. Vi vet att det bästa är att vara ute bland eleverna. Du kan ju möta någon i korridoren som behöver hjälp.

Jeanette Wäppling (V), ett av Gällivare tre kommunalråd, tror precis som Alriksson att en väg ut ur bybornas oro är fler polispatruller efter vägarna.

– Det är olyckligt om man känner sig otrygg, säger hon.

På frågan hur politiken i Gällivare jobbar för att skapa trygghet, säger Wäppling:

– Vi satsar ju på utveckling av landsbygden och för att ha en levande landsbygd. Vi är väldigt aktiva i det arbetet.

Wäppling pekar på Hakkas som ett positivt exempel.

– Där har stöttat dem med bensinstationen och bostäder. Sedan har vi kvar skolan i Hakkas, även om det är få elever. Jag tycker faktiskt att vi jobbar för att få en trygg landsbygd och för att utveckla den. 

Karta: Gällivare
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!