Ullattiborna tog saken i egna händer

När ingen ville köpa macken köpte Ullattiborna själva den. De bildade en ekonomisk förening med andelsägande.

Ullattimacken. Den är inte bara en mack utan även en viktig servicepunkt för alla i byn.

Ullattimacken. Den är inte bara en mack utan även en viktig servicepunkt för alla i byn.

Foto:

GÄLLIVARE2015-08-04 09:15

Sedan februari år driver Ullatti ekonomiska förening macken och i dagsläget har föreningen 249 andelsägare. Macken är en viktig samlingspunkt för byborna och ombud för Svenska spel, Posten, Bussgods, Schenker och DHL. Skulle inte macken finnas är det sex mil till närmaste pump i Hakkas.

– Vi skulle egentligen behövt mer andelsägare. Man har så stora fakturor, speciellt när man säljer bränsle. På ett litet ställe är det inte speciellt stor vinst och vi har dessutom två anställda på 85 procent var. Jag går in och arbetar ideellt var tredje helg, man måste räkna med ideella krafter, säger Göran Johansson, ordförande i den ekonomiska föreningen.

– I det långa loppet tror jag folk förstår att man inte kan köpa en mack bara för att det är kul, man måste hålla den rullandes. Och då måste folk även vara köptrogna, säger han.

Marina Nilsson-Ylitalo har arbetat på macken sedan 2007. Hon säger att små orter ofta glöms bort av politikerna.

– Politikerna pratar om att hela landet ska leva. Men det innefattar ju landsbygden med. Våra transporter och bussförbindelser måste börja fungera bättre. Som det är nu hinner vi kanske vara inne i stan en timme om vi ska hinna med bussen. Det är ju helt meningslöst, säger hon.

Hon tycker att det finns framtidstro i Ullatti och att de flesta bybor är andelsägare. Ingen ville naturligtvis att macken skulle stänga, så de fann en lösning.

– Man måste själv ta tag i saker om det ska hända något. Ingen serverar dig något, säger Marina Nilsson Ylitalo.

Håkan Nilsson-Mäki äger Handlar'n i Ullatti, men inte så länge till. Han letar efter köpare eftersom han är på väg att flytta till Stockholm.

– Om ingen vill köpa butiken så får jag stycka och sälja men det absolut bästa är ju att hitta en köpare, säger han.

Däremot är han tveksam till om landsbygden kan fortsätta utvecklas som det ser ut idag.

– Förutsättningarna blir sämre och sämre. Byarna behöver infrastruktur och bättre bussförbindelser, säger Håkan Nilsson-Mäki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om