Sommaren 2016 köpte Saidul Haque en bostadsrätt i Gällivare som familjen började renovera. Men när de målade taket i sovrummet började bitar av taket lossna.
– Jag kontaktade styrelsen som menade att jag använde fel färg, säger Saidul Haque.
Efter att ha gjort om arbetet med hjälp av en expert blev det fortfarande inte bra. Saidul Haque kontaktade ett måleriföretag som kom och tittade. Då började misstankarna väckas om att det inte var färgen det var fel på.
– Vi gick upp på taket och där var det ordentligt blött, mögel och ruttna träreglar. Ovanför vårt sovrum var det värst, säger Saidul Haque.
Anticimex rekommenderade att riva ut den gamla isoleringen och sätta in en avfuktare för att torka betongen. Det andra alternativet var att låta betongvalvet självtorka fram till våren och beställa en kompletterande fuktmätning. Saidul Haque berättar att isoleringen revs bort men att ingen avfuktare sattes in för att torka betongen. Sovrummet gick inte att sova i under hela vintern 2017 eftersom isoleringen ovanför var borttagen. När målerifirman kom tillbaka hösten 2018 för att påbörja arbetet i lägenheten var det fortfarande för blött, säger Saidul Haque.
– Jag har inte orsakat skadan och man har inte följt åtgärdsplanen. Jag har fått veta att föreningen väntat på att få ett bra pris för takrenovering och därigenom brustit i sitt underhåll. Men det vill de inte erkänna. Han är också arg över att takrenoveringen tagit så länge.
– Något som hade kunnat åtgärdas på några månader har tagit flera år, säger han.
Via ett brev skickat till Saidul Haque skriver HSB att de bestrider kravet och erbjuder att betala merkostnaden på 410 kronor för elräkningen.
Ulrika Blomqvist, vd på Bostadsrätterna och jurist, säger att bevisbördan ligger på bostadsrättsinnehavaren, till skillnad för en hyresgäst. Hon påpekar att hon kommenterar generellt eftersom hon inte är insatt den aktuella händelsen.
– Om föreningen avvisar kravet kan bostadsrättshavaren vända sig till Hyresnämnden som medlar i tvister men som inte fattar beslut i den här typen av ärende. Ytterst kan man också stämma föreningen och gå till allmän domstol men det är en långdragen process, säger hon.
Ett annat alternativ är att kontakta Bostadsrättsnämnden, som är bildad av Bostadsrätterna och som agerar oberoende i tvister.
– De kan pröva tvister om man inte vill gå till domstol och ge en viss vägledning, säger Ulrika Blomqvist.