Flyttade från Malmberget oroar sig för höga kostnader

Fler än 100 villaägare tvingades flytta på grund av gruvan. Nu kan de tvingas ta hand om vägar, vatten och avlopp. LKAB vill lämna ifrån sig ansvaret – men efter flera år har kommunen inte ännu sagt ja. "De måste ta sitt ansvar", säger Börje Blomqvist.

Börje och Ingrid Blomquist oroar sig för att överflytten till kommunen inte ska bli av. "Vi tänkte okej, vi flyttar in så för de över sedan. Men tyvärr är vi i samma läge än", säger Börje.

Börje och Ingrid Blomquist oroar sig för att överflytten till kommunen inte ska bli av. "Vi tänkte okej, vi flyttar in så för de över sedan. Men tyvärr är vi i samma läge än", säger Börje.

Foto: Mathias Asplund

Gällivare2022-12-13 06:00

Runt 200 villa- och fritidshusägare i området Repisvaara mitt berörs av att LKAB redan 2019 ansökte om att lämna över gemensamhetsanläggningarna för väg, vatten och avlopp till Dundrets samfällighetsförening. Hundratalet villaägare, som de senaste åren flyttats från Malmberget, kan tvingas kvar i samfälligheten. Det var också upp emot 100 personer som tog sig till Lantmäteriets möte på måndagen.

undefined
Börje Blomquist kom till Lantmäteriets möte på Folkets hus för att höra vad som händer.

– Vi har blivit lovade att flytta från A till B, inte att tvingas in i en samfällighet, säger Anneli Isaksson som var där.

Ett 60-tal sakägare, totalt över 80 personer, har lämnat in yrkanden enligt förrättningslantmätaren Susanne Värnberg. De som redovisades är negativa och tonläget blev stundtals högt när folk uttryckte sin besvikelse över LKAB. Oron handlar om risken för att åka på höga kostnader om vägen och VA-nätet i den äldre delen av området måste rustas till kommunal standard. Samfällighetsavgiften på runt 3 600 kronor i kvartalet är högre än avgiften var i Malmberget.

LKAB ska betala förrättningen som kostar 250 000–300 000 kronor, men oron gäller vad som händer när gruvbolaget tar bort sin hand.

– Nackdelen är att vi får betala avgifter för väg och vatten som vi inte hade i Malmberget. Vi är ju med och betalar skatt så det blir dubbel kostnad, säger Anneli Isaksson.

undefined
"Vi ser helst att kommunen tar över", säger Jenny Dagbro Gran som bott i den äldre delen av Repisvaara mitt sedan 2011.

Många inflyttade har inte räknat med att behöva engagera sig. Jenny Dagbro Gran, 38, som bott i den äldre delen sedan 2011 vittnar om hur svårt det är att hitta folk som vill och orkar jobba för samfälligheten. Hon vet, för hon är valberedningen.

– Det är jättesvårt att få folk till styrelsen och förmodligen blir det ännu svårare, säger hon.

– Vi ser helst att kommunen tar över.

När LKAB erbjöd tomterna informerade de om att detta innebar ett automatiskt medlemskap i föreningen. Flera har dock tänkt att det är tillfälligt då det är sagt att huvudmannaskapet ska lämnas över till kommunen. Förrättningen har inte kunnat hållas förrän nu på grund av pandemin som satte stopp för folksamlingar, enligt Susanne Värnberg som inte kan vänta på besked från kommunen.

Mikael Wasserman, LKAB klev upp på scenen och svarade besvikna fastighetsägare.

– Vi vill avhäva oss området och har andra åtaganden som vi måste göra, säger han.

Han hävdar att ambitionen fortfarande är att kommunen ska ta över, men att LKAB inte kan tvinga dem att ta över nu.

– Kommunen kan redan i dag gå in och säga att de tar över, säger han.

undefined
Börje Blomquist, 76, berättar att många som flyttats från Malmberget har räknat med att kommunen ska ha ansvaret för vägar, vatten och avlopp.

Efter mötet åker vi hem till Börje och Ingrid Blomquist, som bott på Soldalsringen i fem år sedan de fick lämna sitt hus på Hertiggatan.

– De rev hela kvarteret två veckor efter att vi flyttat.

Börje visar upp en imponerande hög med papper, skalvrapporter, som han sparade när de bodde nära gruvhålet.

– Jag blev bara mer och mer rädd för smällarna för varje år, säger han om de nattliga sprängningarna som fick huset att skaka.

Han tycker att det är kommunens fel att det här drar ut på tiden.

undefined
Börje och Ingrid Blomquist oroar sig för att överflytten till kommunen inte ska bli av. "Vi tänkte okej, vi flyttar in så för de över sedan. Men tyvärr är vi i samma läge än", säger Börje.


Vad vill du säga kommunen?

– Vi tycker att ni ska ta ert ansvar.

Varför tror ni att så många är arga?

– Jag tror att de känner sig lurade, säger Ingrid Blomquist.

undefined
Börje Blomquist visar upp en imponerande hög papper, skalvrapporter som han sparade i Malmberget. "Jag blev bara mer och mer rädd för smällarna för varje år", säger han.

Detaljplanen hindrar inte Lantmäteriets förrättning, där gäller plankartan och där framgår att tomterna är till för både stugor och bostäder.

Gällivare kommun hade kallats till förrättningen, men ingen kom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!