Lärarnas riksförbundsskyddsombud på arbetsplatsen, Stig Lagerfjärd, har därför återigen lyft frågan till arbetsmiljöverket.
– Det är ett rop på hjälp. Vi måste få komma framåt och få ordning på det här, säger han.
En dryg månad efter att skolan öppnade skickade facket in en första anmälan till Arbetsmiljöverket, det efter lärare och elever upplevt problem med, huvudvärk, nästäppa och andning, bland annat svimmade en elev efter att ha vistats i lokalerna.
Kommunen har sedan dess ställt om ventilationssystemet i byggnaden, dels för att ändra temperaturen i fastigheten men även för att omfördela luftflödet i byggnaden. Ett problem som förvaltningschef Alexander Kult då uppgav var svårt att åtgärda innan personer började vistas i lokalerna.
– Det mest tunga som vi ser är ventilationen, att den upplevs otillräcklig i flera ställen i huset. Särskilt har vi märkt av tre områden, industri-, fordons- och VVS- och byggprogrammets verkstäder där verkar det inte finnas någon ventilation överhuvudtaget, säger Stig Lagerfjärd.
I en enkät genomförd efter omställningen av ventilationen har 58 procent av de drygt 2/3 delar av personalen på arbetsplatsen deltagit uppgett att de upplever att de har fysiska besvär på grund av undermålig ventilation.
Alexander Kult uppger även att de kommer att träffa skyddsombudet på plats för att visa hur de arbetar med tekniken och hur digitala systemen av ventilationen fungerar.
– Våra mätvärden visar dock att det tillförs luft i alla rum, samt att koldioxidnivåerna klara de gränsvärden som finns, säger han.
Facket, kommunen och Lapplands kommunalförbund, har sedan problemet uppmärksammats haft en dialog om de åtgärder som behöver färdigställas i gymnasieskolan, för att komma till rätta med problemen i arbetsmiljön på arbetsplatsen. En process som facket ansett tagit för lång tid för att genomföra.
– Att arbeta med intelligenta hus är en utmaning och delvis nytt för oss. Vi har trimmat in cirka 90 procent av antalet rum. Tyvärr tar det längre tid än vad vi beräknat men vi arbetar med att åtgärda de upplevda bristerna så snabbt vi kan. När det kommer till kommunikationen kan den alltid förbättras, säger förvaltningschef Alexander Kult.