Tuff rättegång väntar om Dundret
Åklagare Stig Åström väcker åtal mot Dundretanläggningarnas förra ägare. De åtalade har lejt kända advokater och förnekar brott. - Det kan bli en tuff rättegång, absolut. Svindleriåtal av den här typen är ovanliga men jag räknar med fällande dom, säger Stig Åström. Advokaternas anståndsansökningar har fördröjt åtalet.
- Det var bökigt att gå igenom materialet eftersom det finnns bevisning lite överallt med många hänvisningar men jag räknar med att åtalet håller, säger åklagare Stig Åström.
Dundrets förra ägare Jan Erik Eriksson och Åke Hegethorn, samt deras förre revisor och en värderingskonsult som också ställs inför domstol för medhjälp, har anlitat de tyngsta advokaterna inom ekobrott. Åklagarens utredning gick relativt snabbt och var klar i maj 2004. Men de åtalades advokater som är välrenommerade inom den här typen av brott, har begärt anstånd vilket har fördröjt stämningsansökan med ytterligare två år.
Ingen praxis
- Att förhala kan vara ett sätt att vinna tid. Ju äldre brottet blir desto mindre blir straffskalan. Det är svårt med ekobrott av den här typen. Det är inte så vanligt med åtal för grovt svindleri vilket skapar större osäkerhet då det inte finns någon praxis, säger Åström.
Åklagare Åström förväntar sig ändå en fällande dom och yrkar bland annat på fem års näringsförbud, vilket kan utfärdas under max tio år som längst.
Ett gammalt brott
- Det föreligger tillräckliga skäl för åtal på alla punkter. Men det kan bli en tuff rättegång. Det som gör det svårare är dels att brottet har blivit gammalt och när åtalet går in är det ännu äldre, dels att svindlerimål är ovanliga vilket skapar större osäkerhet i rätten. De åtalde nekar också till samtliga brott, men det gör alla, säger Åström.
Som bevisning åberopar åklagaren konkursutredningar och vittnen från orten som får åka till Stockholm där rättegången hålls. Bland annat kallas tidigare anställda vid Dundret liksom bankpersonal och företagare, däribland Åke Fors. Han förlorade en halv miljon kronor via sitt byggföretag Forsbyggarna som anlitats vid Dundret.
- Jag förlikade för jag förstod att annars hade förlusten blivit ännu större. Jag åker gladeligen ner och vittnar mot de här herrarna. Det är bra att de åtalas men varför har det tagit sådan lång tid? Vad har de hunnit göra under den här tiden? Jag hoppas att de blir fällda och belagda med livstids näringsförbud. Individer av den här typen ska inte bedriva näring, säger Åke Fors som har fått kämpa med sviterna efter den ekonomiska förlusten.
Trots att Esbjörn Berggren, revisorn som drev företagarnas kamp för att få tillbaka den totala skulden kring cirka åtta miljoner kronor, inte kände till att stämningsansökan lämnats in när Kuriren ringer är han inte förvånad.
- Det var väntat. Jag har utgått från att det skulle bli åtal, någon ordning måste det vara. Skulle det gå att bära sig åt så här utan påföljd skulle vi bo i fel land. Jag hoppas att de blir dömda så att man utåt får klart för sig att så här bär man sig inte åt i Norrbotten, säger Esbjörn Berggren.
Åtta olika åtalspunkter
Det kan dröja innan rättegången blir av. Att det är flera advokater inblandade, som samtliga ska kunna pricka in några dagars förhandlingar samtidigt, kan dra ut på tiden ytterligare, enligt Stig Åström.
För grovt svindleri når straffskalan upp till sex års fängelse. Åklagaren gissar dock att straffet kan bli mellan sex månader och upp till ett års fängelse, såvida tingsrätten bedömer att Hegethorn och Eriksson är skyldiga till brott. Stämningsansökan innehåller åtta olika åtalspunkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!