Krögaren fortsätter tro på Björnfällan: "Drömmen lever"

I Gällivare, där arbetslösheten ligger på blott 2,6 procent, är krögaren David Edström en av dem som fått problem med att hitta personal till sin verksamhet. "Det var omöjligt få folk ", berättar han som fått lägga planerna på egen krog på hyllan.

"Sälj av mark så att mer stugliv kan skapas och göra stället mer levande, samtidigt som man skapar kapital" tänker David Edström vad gäller Dundrets framtid.

"Sälj av mark så att mer stugliv kan skapas och göra stället mer levande, samtidigt som man skapar kapital" tänker David Edström vad gäller Dundrets framtid.

Foto: Linus Nilsson

Gällivare2023-10-13 11:00

Kiruna har just nu Norrbottens lägsta arbetslöshet med sina 2,2 procent medan Haparanda har den högsta på 7,1 procent. David Edström, som drivit många krogar genom åren, flyttade ifjol upp från kusten för att satsa sitt allt på Björnfällan uppe på Dundret, restaurangen som stått tom i över fem år.

– Jag fick jättebra stöd från kommunen och andra här uppe när jag flyttade upp. Men det var omöjligt att hitta folk att anställa, och då går det ju inte driva nåt. Restaurangen var fullt utsmyckad och helt redo, det fattades bara att trycka på knappen. Men nu får jag vänta med det. Kanske kollar jag mer vad som händer nere i dalen och i byn. Plötsligt öppnar sig nya möjligheter, säger David Edström.

Han kallar sig inte entreprenör längre, utan har pausat alla satsningar och tagit en anställning på ett av Gällivares hotell.

– Jag är kvar i branschen, jobbar inom restaurang. Men nog kan man förstå folk som byter bana. Jag har tre gamla kollegor från restaurangbranschen som numer kör dumper och grävare här. De har skolat om sig för att få en annan säkerhet än vi har inom restaurang. Men drömmen lever fortfarande inom mig om att driva ett eget ställe här uppe. 

David Edström kommer skriva sig i Gällivare nu. Han vill vara kvar, men att starta verksamhet kan nog dröja nåt år.

– Det gäller ju att scouta upp folk känns det som, och leta bland agenturer om intresserade finns. 

Restaurangbranschen i stort har kämpat hårt efter covid med att få tillbaka folk som varslats eller sagts upp. Så Gällivare är inget undantag på något sätt.

– Jag var ner till vänner i Göteborg nyligen. De är i samma bransch som mig och letar med ljus och lykta efter folk.

David Edström är nu 45 år. När han själv utbildade sig var det hotell- och restauranglinjen på gymnasiet i Luleå som gällde. Han konstaterar att det var ett annat tryck på restaurangutbildningar när han var ung.

– Förr var det fler som sökte och intaget blev högt. Men nu när det är färre som söker stänger man ner utbildningar och skickar elever dit restaurangutbildningen finns. Det gör att vi tappar folk på många orter, som kanske skulle vilja söka sig till branschen. 

I just Gällivare finns inte restaurangutbildningen på gymnasiet, den finns däremot i Jokkmokk och Kiruna. Men David Edström efterlyser även andra utbildningar.

– Restaurangbranschen passar alla, så fler vuxenutbildningar skulle vara bra för att få in.

Björnfällan, som fick David Edström att styra norrut från Luleå, förde honom in på många tankar om Dundret och den anläggningens satsningar.

– Visionerna med Dundret är jättebra, men de är storskaliga och kommer ta tid. Bättre vore att jobba i mindre format, att sälja av mark så att mer stugliv kan skapas och göra stället mer levande, samtidigt som man skapar kapital. Man borde titta mer på Levi och Kåbdalis anläggningar tänker jag.

Vad gäller framtiden för Gällivare i stort tänker David Edström att utvecklingen borde kunna skyndas på.

– LKAB bidrar ju verkligen till utveckling. Dessutom är de en jättestor kund för oss inom hotell och restaurang här uppe. Det de däremot skulle kunna göra mer är kanske att skynda på byggnationerna lite, så att folk kan flytta hit upp. Det är ju helt fullt här nu. 

Arbetslösa i länet

Siffrorna visar september 2023:

Hela riket: 6,4 procent

Norrbotten: 4,1 procent

Arjeplog: 4,1 procent

Arvidsjaur: 3,8 procent

Boden: 4,6 procent

Gällivare: 2,6 procent

Haparanda: 7,1 procent

Jokkmokk: 2,8 procent

Kalix: 4,9 procent

Kiruna: 2,2 procent

Luleå: 4,5 procent

Älvsbyn: 4,6 procent

Överkalix: 5,3 procent

Övertorneå: 4,3 procent

Pajala: 3,3 procent

Piteå: 3,9 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!