Anledningen till haveriet var att den bultpistol som användes hade en för liten kaliber. Enligt Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har djuret utsatts för stort lidande. En officiell veterinär, OV, på plats på slakteriet har anmält händelsen till länsstyrelsen. Slakteriet medger fel.
– Det är en rutin som inte stämde och det är åtgärdat, säger Mikael Karlgren, vd i David Karlgrens Slakteri Aktiebolag.
Vilken rutin var det som inte stämde?
– Att åldern bedömdes fel på djuret med tanke på hur kraftig skallen är på den. Det är mycket hud på ett sådant stort djur.
Enligt Livsmedelsverket använde slakteriet vid det aktuella tillfället en kaliber .22 bultpistol av märket Cash Magnum. Men den kalibern räckte alltså inte till för att bedöva djuret som var en femårig köttrastjur.
”Det krävdes totalt 4 skott för att få djuret medvetslöst. Livsmedelsverket bedömer att det vapen och/eller den ammunition som användes vid tillfället inte är tillräckligt kraftigt för denna kategori av djur”, skriver OV i anmälan till länsstyrelsen.
Enligt djurskyddsexperten Bo Algers, Professor Emeritus och talesperson på SLU, har det aktuella djuret utsatts för lidande.
– Vad man vill åstadkomma med skottet från bultpistolen är att artärerna som går i hjärnbasen går av. Och när de går av då får man en omedelbar bedövning. Har man inte tillräckligt kraft i skottet, eller om man inte riktar det riktigt rätt, då får man inte av artärerna utan då får man andra sorters blödningar i hjärnan istället. Man släcker då inte ut medvetandet och det är självklart att det medför ett mycket stort lidande. Det är ingen tvekan om det, säger han.
Enligt Bo Algers borde slakteriet istället för att fortsätta att skjuta med den otillräckliga bultpistolen direkt ha använt en kniv för att påbörja avblodningen.
– Ja, skära upp halsartärerna och starta avblodningen så fort som möjligt, säger han.
Det finns enligt OV en tveksamhet kring kompetensen hos den operatör på slakteriet som sköt den aktuella tjuren. Hans kompetensbevis visade sig vid en inspektion vara utställt i Tjeckien. Livsmedelsverket har lämnat över utredningen om operatörens kvalifikationer till Länsstyrelsen i Norrbottens län.
Enligt Mikael Karlgren är operatörens kompetensbevis giltigt även i Sverige.