När vi kommer till Thora och Gerhard Öjertun vid 13-tiden på onsdagen var det flera timmar sedan de ringde det första samtalet till SOS Alarm. Redan på morgonen var Thora okontaktbar och hemtjänsten slog larm.
Men någon ambulans kommer inte till adressen i centrala Gällivare, istället får de veta att de två ambulanserna befinner sig i Kiruna, 12 mil bort.
– De sa att ambulansen är på gång, men det är flera timmar sedan, det är vansinne, säger Gerhard Öjertun.
Totalt har de väntat i fem timmar på ambulansen och håller kontakt med en sjuksköterska på SOS Alarm.
– Att vänta när man inte får kontakt med henne, man får panik, säger Gerhard Öjertun och fortsätter:
– Det är ju hemskt när man blir sjuk att man måste vänta på ambulans, man får inte bli sjuk i Gällivare.
På SOS Alarm kan man på grund av sekretess inte kommentera det enskilda fallet.
– Naturligtvis är det en olycklig situation när man behöver vänta så länge på ambulans. Utan att gå in i några sekretessbelagda uppgifter så låter det här som en fråga om tillgång på ambulanser, det är den bedömningen vi kan göra så här snabbt, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS-alarm.
När ett larmsamtal kommer in gör operatören en bedömning av prioritet, där prioritet ett är livshotande, prioritet två brådskande och prioritet tre sjuktransport, och börjar söka efter lediga ambulanser.
–Då kan det uppstå situationer, särskilt i de delar av landet där det också är långa avstånd, att det blir långa väntetider. Då beror det på vilken prioritet ett ärende har och vilka ambulansresurser som finns, säger Staffan Ekengren.
De gånger det uppstår väntetid håller en sjuksköterska kontakt med den som har ringt in.
– Det är inte så att vi tar emot det här och låter det gå fem timmar, utan vi kollar av statusen, om läget har förändrats på något sätt, säger Staffan Ekengren och fortsätter:
–Det här låter mycket som en ambulanstillgångsfråga, baserat på vad du beskriver det som, och att vi har hållit kontakten med den som har larmat, det är det vi ska göra i såna här lägen.
Vidare hänvisar Staffan Ekengren till regionen.
–Tycker personen att man har blivit felbehandlad av oss så uppmanar vi alltid att man hör av sig till oss så att vi får titta på det.
Vi har sökt ansvariga på Region Norrbotten som har bett om att få återkomma.