Talga söker efter fler batterimineraler i Norrbotten

Talga Battery Metals har fått tillstånd för att prospektera i närheten av byarna Sammakko och Purnu. I marken runtomkring och under byarna söker man efter allt från guld, silver och koppar till kobolt och litium. "Det ser lovande ut men vi är ännu tidigt i processen", säger man från bolaget.

Sammakkojärvi i närheten av Sammakko.

Sammakkojärvi i närheten av Sammakko.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Gällivare2023-09-05 19:00

Prospekteringsområdena omfattar områden runtomkring, men även själva byn Sammakko, i Gällivare kommun. Enligt Sveriges geologiska institut, SGU, rör det sig om två prospekteringsområden som går under namnen Sourravaara nr 3 och nr 5. Tillståndsansökan gäller mineral så som cesium, guld, kobolt, koppar, litium, molybden, silver, tantal och vismut.

undefined
SGU, Mineralrättigheter, Sammakko, Purnu, Gällivare, Batterimineraler, konfliktmineraler.

Både kobolt och litium är mineraler som är viktiga för den gröna omställningen och framförallt vid tillverkningen av batterier. Kobolt har även status som en konfliktmineral och har pekats ut av flera humanitära organisationer för att brytas under slavlika förhållanden framförallt i centralafrikanska republiken, DR Kongo. I landet bryts drygt 49 procent av all världens kobolt. 

Sammakko kan efter arkeologiska undersökningar titulera sig som en av de äldsta platserna i Norrbotten. År 2019 slog arkeologer fast att det levt människor i alla fall under en kortare period i närheten av sjön Sammakkojärvi, i närheten av dagens Sammakko. De spår som säkrades på platsen kunde dateras så långt tillbaka i tiden som 9 000 år. Det har bara hittats en enda bosättning i Norrbotten som konstaterats äldre än den som hittats utanför Sammakko. Det är en bosättning vid Aareavaara, i Pajala kommun. Den bosättningen är daterad till 10 600 år.

Enligt Talga bör prospekteringen ses som ett inledande arbete vilket också medför att det ännu är tidigt i processen.

– Litium är en kritisk metall och annars svår att bryta inom Europa. Därför behöver vi ytterligare inhemsk produktion. Även om vi nu är i ett väldigt tidigt skede är den här fyndigheten viktig och värd att titta vidare på", skriver Per-Erik Lindvall, styrelseordförande för Talga, i pressmeddelande.

Har man tagit någon höjd för att den näst äldsta stenåldersfyndet finns i området? 

– Prospekteringen befinner sig i ett mycket tidigt stadium och undersöks endast i nuläget, skriver presskommunikatör Cen Rolfsson.

Han menar att bolaget såklart kommer att ta hänsyn till att ett av de äldsta stenåldersfynden i länet återfinns på platsen. Cen Rolfsson menar att det kan komma att ha en betydelse om bolaget väljer att gå vidare om det skulle bli tal om en ansökan för att få bryta mineralerna runtomkring och under Sammakko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!