I dagsläget använder man sig av förstelärare på Välkommaskolan, det vill säga yrkesskickliga lärare som stöttar lärare utan legitimation, bland annat vid betygssättning. Per Wennebjörk, biträdande gymnasiechef för Lapplands gymnasium, säger att det är en del av uppdraget som Välkommaskolans förstelärarna har.
– Vi jobbar på många fronter för att kunna rekrytera. Det gäller att göra det attraktivt att söka lärarjobben, och det är otroligt svårt att rekrytera yrkeslärare, säger Wennebjörk.
Han säger att eleverna inte märker av bristen på legitimerade lärare.
– Nej, eleverna ska inte påverkas av det här. Den lärare som inte har legitimation genomför hela undervisningen men har hjälp av en legitimerad lärare som stöttar en när de ska bedöma enligt kunskapskraven.
Birgitta Hurtig Landström, rektor på Välkommaskolan, håller med om att det blir svårare att rekrytera.
– Vissa tjänster är svårare att rekrytera till, till exempel lärare i spanska och psykologi. Vi använder ju oss av medbedömare, och då bör denne följa processen under ett helt år. Det här med rekryteringen är ett växande problem som jag tror kommer bli ännu större.
Men bristen på legitimerade lärare existerar inte bara på gymnsieskolan.
– Den här problematiken kommer vi att möta även i grundskolan. Vi kan inte låtsas som att problemet inte finns. Vi kommer garanterat att ha ett flertal lärare som inte får sätta betyg, och det måste vi hitta en lösning på. Vi måste frigöra lärarresurser för detta, säger Rolf Wennebjörk, förvaltningschef på barn-, utbildnings- och kulturnämnden vid Gällivare kommun.
Maria Granewald, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Gällivare, säger att arbetsbelastningen för lärare är något som kan bli ett problem i framtiden.
– Det är en farhåga som facket har. Eftersom arbetsgivaren har valt att anställa lärare som inte är legitimerade, ser vi det som ett kommande problem.
Hon säger att det inte per automatik är försteläraren som ska skriva under betygen för den lärare som inte är behörig, men att försteläraren på en specifik arbetsplats kan anses vara mest lämpad att göra så.
– Lärarförbundet anser att varje lärare som sätter sin namnunderskrift på annans betyg ska ges rätt förutsättningar att göra det. Det måste ges nedsättning i tid för att samverka med undervisande lärare vad gäller planering, bedömning och betygsättning. Det ska inte läggas på som en ytterligare arbetsuppgift på en redan tyngd lärarkår, säger Maria Granewald.