Stort okänt utsläpp

Ett omfattande lösningsmedelsutsläpp tvingade fram en partiell stängning av Gällivares vattenreningsverk vid Kavaheden i måndags.
? Det stinker i hela byggnaden, konstaterade SOT-nämndens ordförande Klas Holmgren (s), som personligen besökte reningsverket .
Under förmiddagen satte en febril verksamhet igång för att lokalisera utsläpps-källan.

GÄLLIVARE2005-10-18 06:30
Gällivares kommunala vattenreningsverk tar emot cirka 250 kubikmeter avloppsvatten i timmen.<br>Utanför vattenreningsverket strålar tre huvudavloppsledningar samman till ett gemensamt avloppsvattenintag. Efter en grovfiltrering och sedimentering genomgår avloppsvattnet till ytterligare ett antal reningsprocesser, både biologiska och kemiska. Det renade vattnet rinner sedan via en rörledning till i en närliggande Bergbäcken.<br>Stängde av direkt<br>I måndagsmorse gjorde personalen en upptäckt som fick dem att direkt stänga av ett av reningsverkets vitala funktioner ? den biologiska reningen som renar avloppsvattnet från organiska syreförbrukande ämnen.<br>&nbsp;? Man upptäckte en starkt lukt av lösningsmedel. Vid närmare granskning konstaterade man att det måste handla om ett ganska stort utsläpp i det kommunala avloppledningsnätet vilket alltid är allvarligt, berättar Lars Dyrlind, ansvarig kommunal tjänsteman.<br>&nbsp;? Det förädiska med lösningsmedel är att det förenar sig med avloppsvattnet. Når lösningsmedlet de biologiska reningsbäddarna kan hela bakterifloran slås ut och det kan ta veckor och månader att återupprätta en optimal reningskapacitet igen.<br>Den biologiska reningen står för cirka 30 procent av reningsverkets totala reningskapacitet.<br>Det inträffade inrapporterades direkt som ett miljöbrott till den lokala miljömyndigheten, miljö- och byggförvaltningen i Gällivare.<br>Lokalisera källan<br>&nbsp;? Vår främsta uppgift nu är att tillsammans med service- och teknikförvaltningen försöka lokalisera utsläppskällan, säger Kjell Sundvall, miljö- och byggchef i Gällivare.<br>Det sker genom en stegvis undersökningsprocedur där man förflyttar sig bakåt längs avloppledningsnätet tills man når den ledning lösningsmedelsutsläppet härrör från.<br>Klas Holmgren, SOT-nämndens ordförande och därmed högst politiskt ansvarig för kommunens vatten och avlopp- anläggningar reagerar med ilska.<br>&nbsp;? Enligt de uppgifter jag fått är det här inget litet utsläpp. Det har också fortsatt under i stort sett hela förmiddagen. Därför är det mycket allvarligt. Skulle konsekvenserna bli att vår biologiska rening slås ut för realtivt lång tid då är det illa, säger han.<br>SOT-nämndsledamoten Botolf Brandebo (v) anser att det är frågan om sabotage.<br>&nbsp;? Det är inte tillåtet att använda avloppsbrunnar som avstjälpningsplats för kemikalier, säger han.<br>&nbsp;? Det värsta jag varit med om hittills i sabotage av kommunala anläggningar var försöket att spränga huvudvattenledningen från Sarkasvaara. Slås delar av vår vattenrening ut är detallvarligt. De skyldiga måste straffas, säger Brandebo.<br>Om en vecka ? så lång tid tar det att analysera de prover som tagits. ? kommer effekten av lösningsmedelsutsläppet att framgå. Hur länge den biologiska reningsanläggningen ska hållas isolerad var oklart i måndags.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om