Största möjliga tystnad

Ensligt, mörkt, inga bekvämligheter. Det är precis vad Solbergets turister letar efter.

Bångstyrig. Den här renen var inte alls sugen på att bli infångad men med lite mat gick det.

Bångstyrig. Den här renen var inte alls sugen på att bli infångad men med lite mat gick det.

Foto: Monica Olofsson

GÄLLIVARE2015-12-26 08:00

Utanför Nattavaara ligger Solberget, vildmarksbyn som Dirk Hagenbuch driver. Hit kommer mestadels tysktalande turister för att njuta av lugnet och stillheten. Boendet enkelt, det finns ingen el eller rinnande vatten. Gästerna eldar själva i kaminerna med ved de burit in, vatten hämtas i en kallkälla.

Och det är precis så gästerna vill ha det.

– Vi kom hit för lugnet, för enkelheten. Man gör mindre här men det man gör ger en mer intensiv upplevelse, säger Max Becker som kommer från Dortmund i Tyskland.

– Fast vi önskar det vore kallare, skrattar hans mamma, Sabine Schmidt. Hela familjen har rest till Solberget för att få en veckas stilla avkoppling, bort från all stress och alla måsten. Istället ska de roa sig med långa skidfärder, turer med rensläde och en varm, vedeldad bastu på kvällskvisten. Till Solberget kommer man för att koppla av och uppleva naturen.

Lugnet infinner sig snart efter att man anlänt.

Dirk Hagenbuch kom som till Solberget som turist 1993. Då var det en annan tysk som drev gården. Han minns hur han hoppade av tåget i Murjek och åkte med bil genom skog och myrar. Det enda som syntes utanför bilrutan var skog. Och Dirk kände sig genast som hemma.

– Jag blev helt såld, säger han.

2002 köpte han Solberget och har drivit det sedan dess. Ekologiskt miljötänk är viktigt för Dirk. Han och familjen, som består av frun Silke och tre barn, försöker så gott det går att handla ekologiskt. Endast ren, älg och fisk serveras till Solbergets gäster. De håller på att byta ut madrasserna till ekologiska, vilket är en stor kostnad så det sker stegvis. Dirk och Solberget har vunnit flera priser för deras ekoturism.

Numera bor familjen i Jokkmokk under veckorna och åker till Solberget under helger och då vildmarksbyn är uppbokad. Så fort de anlänt försvinner barnen ut och leker timtals ute i skogen. Egentligen vill familjen bo i Solberget men sedan skolan i Nattavaara stängdes är det en omöjlighet.

– Barnen kan inte åka taxi och buss flera timmar till skolan, det går inte. Den här neddragningen i glesbygden är inte bra, säger han.

Han syftar bland annat på en eventuell neddragning av tågtrafiken i Norrland. Antalet passagerare har minskat de senaste åren och Trafikverket utreder nattågens framtid. Solbergets gäster anländer med tåg eftersom det är det mest miljövänliga sättet att resa.

– On nattågen försvann, vore det förödande för oss, säger Dirk.

Han är nöjd med hur Solberget ser ut idag och någon utbyggnad eller vidareutvecklande är inte aktuellt.

– Vi ligger på en nivå sedan åtta år som vi nöjer oss med. Vi vill inte bli större, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om