Ridklubben Dundret i Gällivare har två ridhus som ägs av kommunen, ett större och ett mindre. Nu tvingas det mindre att stänga efter det står klart att byggnaden är angripen av svartmögel.
– Det är klart att det påverkar oss väldigt negativt, vi måste strypa alla lektioner, säger Susanne Östman, ordförande i ridklubben Dundret.
Hur många lektioner handlar det om?
– Det är minst fyra lektioner per dag, måndag till fredag som vi har i det mindre ridhuset. Vi försöker så långt det är möjligt att dela ridhus. Men det kommer absolut påverka hur många elever vi kan ha hos oss. Bara den här terminen är det över 50 barn mindre som kommer få rida.
Ridklubben har länge vetat om att de gamla anläggningarna är i uselt skick och hästintresserade har i flera år kämpat för att en ny anläggning ska byggas. Kommunen byggde ett nytt stort ridhus som togs i bruk hösten 2021 och ersatte det gamla som revs 2018. Men efter det tog det stopp då kostnaderna drog iväg och två tredjedelar av anläggningen är kvar att byggas. Den ska ersätta nuvarande stall, personalutrymmen och det mindre ridhuset.
– Det har varit väldigt många turer fram och tillbaka med kommunen. Det senaste vi hört är att de avbrutit upphandlingen om att färdigställa anläggningen i höstas.
Det ger en oviss framtid för ridklubben och de drygt 300 som står i kö för att börja rida.
– Det tråkiga är att vi har hunnit gå ut med information till flera att de äntligen efter flera års väntan ska få börja rida. Det är framför allt barn och unga. Hur ska vi kunna säga det till en tioåring? "Nej vi skojar bara, du får inte rida." Det är otroligt tråkigt, säger Östman.
– Samtidigt som ridklubben kommer få lida av ekonomiska förluster. Det handlar om 400 000 kronor om året vi kommer förlora.
Att ridhuset stängs sätter sig Östman inte emot. Tvärtom menar hon att svartmöglet upptäcktes under en fastighetsbesiktning som Gällivare kommun gjorde på förfrågan av ridklubben då misstanken om mögel i byggnaden fanns. Däremot är hon besviken på processen att ersätta ridhuset.
– Det har förhalats flertalet gånger och det känns som om vi stött på mycket motstånd hos kommunen. De har velat skala ner vår verksamhet vilket vi fått slåss hårt emot. Vi är kanske Gällivares största fritidsgård och de behövs fler aktiviteter än skidåkning och skoterkörning.
Robert Nilsson, avdelningschef på fritidsavdelningen på Gällivare kommun, menar att anledningen till att kommunen började med att färdigställa det större ridhuset är för att verksamheten ska kunna fortsätta i största möjliga utsträckning samtidigt som resten av anläggningen färdigställs.
– Det här är ett gediget projekt med stora utmaningar där det faktiskt handlar om stora summor pengar. Samtidigt vet vi att hästintresset är stort. Vi på fritidsavdelningen har försökt göra vad vi kan för att få minsta möjliga påverkan på ridlektioner. Samtidigt som det inte fanns något val, vi var tvungna att stänga det mindre ridhuset.
När det lilla ridhuset kommer ersättas är ännu oklart, även om Robert Nilsson inte tror det är alldeles för långt bort.
– Ibland önskar jag att det hade gått fortare i en kommunal verksamhet. Men det tar sin tid i en politiskt styrd organisation samtidigt som det fungerar som en kvalitetsgaranti. Att vi får väl avvägda beslut.