”Statliga pengar används felaktigt”

Lokala guideföretag anser att Laponia naturum slår ut deras näring och att statliga pengar kan användas till annat.

Jokkmokksguiderna. Matti Holmgren anser att statens pengar används felaktigt och slår mot de lokala entreprenörerna.

Jokkmokksguiderna. Matti Holmgren anser att statens pengar används felaktigt och slår mot de lokala entreprenörerna.

Foto: Matti Holmgren

GÄLLIVARE2015-08-24 10:02

Naturum Laponia ligger på udden Viedásnjárgga i Stora Sjöfallet och invigdes i september 2014. De erbjuder även guidningar i världsarvet Laponia.

Matti Holmgren är ekoturismarrangör och driver Jokkmokksguiderna. De erbjuder hundspann, älgsafari och guidningar i Laponia och Sarek.

- Nu kommunicerar man ut en låg prisnivå vad en guidning är värd. Om man betalar 50 kronor för en guidning hos naturum slår det mot den lokala näringen. Privata aktörer måste kanske ta upp till 1500 kronor för att få det att gå runt. Det är kontra-ekonomiskt att använda våra skattepengar till att slå mot befintlig besöksnäring, kanske speciellt aktivitetsarrangörer, säger han.

Han betonar att han inte har något emot naturum och att personalen är fantastisk, men motsätter att statliga pengar används så att det slår emot lokala entreprenörer. Att Naturvårdsverkets uppdrag att tillgängliggöra naturen anser han är viktigt och behövs, men hade kunnat göras på ett annat sätt.

– Statspengar används på ett felaktigt sätt. Tänk om staten använde pengarna till att ge skolelever kunskap om samerna och den norrländska naturen, säger han.

1998 satt Matti Holmgren i ett möte med Naturvårdsverket. De berättade om planerna på ett naturum. Lokala entreprenörer vidhöll att det var inte ett fysiskt naturum turistnäringen behövde, hellre ett virtuellt på nätet, så besökare kan hitta information innan de besöker Lappland. Naturvårdsverket var mycket tydliga med att pengarna var öronmärkta till fysiska byggnader.

– Detta visar klart och tydligt att vi står inför ett arbete där gamla tankesätt måste bytas till mer moderna och anpassade för dagens verklighet, säger han.

Thomas Brandlöv är VD Stora Sjöfallet, den enda boendeanläggningen i världsarvet som dessutom har öppet året runt. För honom finns det både för- och nackdelar med naturum.

– Jag kan hänvisa mina gäster till naturum och behöver inte ha aktiviteten. Men på lång sikt kan jag tycka att det inte är bra. Naturum är inte öppna året runt. Privata aktörer kanske väljer att åka härifrån om det blir en konkurrenssituation.Jag måste kunna erbjuda aktiviteter året om. En lösning skulle kunna vara att naturum anlitar privata aktörer och inte avlönar sin personal med statliga pengar. Det gäller att förena kärleken till naturen och guidningen men också kunna göra affären av den. Jag känner några av de guiderna som naturum har haft och de har varit fantastiskt duktiga, så det har inte med kompetensen att göra. Naturum stärker området här och det är positivt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om