Polisanmälan mot de två handläggarna, samt ytterligare en anställd vid samma förvaltning, gäller dataintrång. Upptäckten gjordes av föräldrar till två barn som tidigare har varit omhändertagna enligt lagen om vård av unga, LVU. Föräldrarna begärde ut så kallade loggar som visar vilka anställda inom socialtjänsten som har varit inne i deras barns ärenden.
Det framkom att de två handläggarna har varit inne i såväl journalanteckningar som annan dokumentation gällande ett av barnen, långt efter att nya handläggare hade tagit över ärendet. Gällande det andra barnet väntar föräldrarna fortfarande på att loggarna ska lämnas ut. Fallet med de två syskonen har varit mycket uppmärksammat under hösten.
Socialchef Annette Viksten Åhl hänvisar till kommunens säkerhetschef, som ska utreda det som skett. Enligt socialchefen kan det finnas tillfällen då anställda som inte jobbar direkt i ett ärende kan behöva gå in i det. I så fall rör det sig om speciella omständigheter, som att personen arbetar som chef, samordnare eller har jour och måste gå in i ett specifikt ärende.
Inom socialförvaltningen råder så kallad inre sekretess, vilket innebär att endast den som behöver det för att kunna utföra sitt arbete, får gå in i ett ärende som hen inte är handläggare för.
De två handläggarna var tidigare handläggare i det aktuella barnärendet, men det lämnades över till en ny under sommaren 2022. Flera månader senare, i november och december samma år, visar loggarna att de två tidigare handläggarna och ytterligare en person har gått in i ärendet vid flera tillfällen vardera. Av loggarna framgår det att dokument och journaler gällande barnet har öppnats och i vissa fall även redigerats.
Enligt uppgift var det uttalat från ansvarig chef att de två handläggarna inte skulle hantera det aktuella ärendet överhuvudtaget.
– Är det så att vi kan konstatera att någon har varit inne i ärendet olovligen, så måste vi göra en anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg). Det kan också bli fråga om en polisanmälan från kommunens sida, om vi misstänker att det rör sig om ett dataintrång eller ett sekretessbrott, säger Andreas Pääjärvi.
De två handläggarna vid socialförvaltningen i Gällivare stängdes av i höst, under den LVU-utredning som fortfarande pågår. I november stod det klart att de två skulle sparkas från sina tjänster.
– Om någon har varit inne i ett ärende utan att ha rätt till det så är det jätteallvarligt. Det är som vilket informationssäkerhetsbrott, säger Andreas Pääjärvi.
Enligt honom loggas alla aktiviteter i det system som används inom socialtjänsten.
– I princip varenda knapptryckning går att spåra, det är det som är själva tanken med systemet.
Från kommunens sida görs regelbundna stickprover där loggar tas ut slumpmässigt för att se om de förekommer oegentligheter.
– Det har förekommit tveksamheter tidigare om vilka som har haft rätt att gå in i olika ärenden, men då har det funnits en förklaring. Det kan ha varit hög arbetsbelastning och handläggare kan ha behövt gå in i ärenden för att hjälpa varandra, säger Andreas Pääjärvi. Det här är inte någon vanlig händelse för oss att hantera, men socialtjänsten är absolut skyldig att informera den som berörs om vad som hänt och om misstänkta dataintrång.
Vi har utan framgång sökt personerna som polisanmälan avser.