Kommunrevisorerna i Gällivare konstaterar i sin rapport att socialnämnden inte har vidtagit åtgärder för en budget i balans, trots stora underskott flera år i följd. Socialnämnden har beviljats uppskov med att presentera besparingsåtgärder fram till slutet av 2022. Vad som hänt efter det ingår inte i revisorernas granskning.
Enligt kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Birgitta Larsson, har socialnämnden nu i uppdrag att komma fram med en ny åtgärdsplan efter semesterperioden i sommar. En extern konsult ska bistå i arbetet med planen. En åtgärd blir att minska på antalet äldreboendeplatser i kommunen.
Ni skär ned på äldreboenden för att finansiera barnplaceringarna?
– Placeringarna är en del av nämndens överkostnad, ja. Det är svårt att veta i förväg hur stora kostnaderna blir, eftersom vi inte vet hur många placeringar som ska göras. Gällande säbo-platserna (äldreboendeplatserna, reds. anm.) så har vi högre kostnad för dem än andra jämförbara kommuner.
Birgtta Larsson uppger att antalet äldreboendeplatser ska bli färre för att spara pengar. Att äldre drabbas negativt av detta håller hon inte med om.
– Vi har haft det så att äldre först bor hemma, sedan med hemtjänst och därefter flyttar de till äldreboende. Nu håller vi på att ta fram fler typer av boenden för äldre, det är inte hållbart att pigga åldringar ska vara på säbo. Vi har byggt ett trygghetsboende och ett seniorboende och kommer inte att behöva lika många säboplatser framöver.
Hon vidhåller att kommunstyrelsen noggrant följer socialnämndens ekonomi och att man haft flera uppföljningar. Revisorerna skriver i rapporten att den interna kontrollen från kommunstyrelsens sida över socialnämndens ekonomi inte är tillräcklig.
– Vi har gett nämnden i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan. Det är jätteviktigt att socialnämnden har en budget i balans, men det finns olika parametrar som gör att det har varit svårt. Det är inte bara i Gällivare det ser ut så här, säger Birgitta Larsson och påpekar att socialnämndens verksamhet är "komplex".
Oppositionen har vid flera tillfällen yrkat på åtgärder för att placeringar av barn och unga ska minska, vad anser ni om det?
– Jag vet att både nämnd och förvaltning jobbar klokt i de frågorna.
2021 hade nämnden ett underskott på nästan 35 miljoner kronor inom bistånd, där kostnader för placeringar av barn och unga finns. 2022 var underskottet 29 miljoner inom samma område.