Vi befinner oss vid vindkraftverksbygget i Sjisjka, mitt emellan Gällivare och Kiruna, där 30 turbiner ska uppföras.
– Allting genomsyras av ett otroligt säkerhetstänk. Det får helt enkelt inte gå fel, säger Tomas Arvola som, tillsammans med sin bror Lars Arvola, byggde upp Nordkote AB i mitten av 1980-talet.
Företaget arbetar med en mängd olika tjänster inom industrisektorn. Det kan vara allt från takläggning, besiktning och väggtvätt till svetsning, tätning och montering.
Klättring
Sedan två år tillbaka kan jobben även utföras via repklättring.
– Det är ett häftigt jobb. Även om det finns ett antal företag runtom i Sverige som sysslar med repklättringsarbeten så är vi först i regionen med att göra det inom gruvindustrin, säger Daniel Backman, som var den som sådde fröet till företagets nya utbud.
Han hade tidigare arbetat med bland annat kyrktakläggning och visste vad som krävdes för att utföra arbeten hängande i en klättersele och rep flera meter ovanför fast mark.
I dag har Nordkote sex erfarna repklättrare och ett flertal till som håller på att skolas in.
– Alla våra klättrare utbildas inom höghöjdsräddning, riggning av utrustning och masträddning men det är absolut bäst om man har kunskaper sedan tidigare också. Det handlar mycket om att våga lita på grejerna och slappna av, annars blir man fort trött, säger Backman.
Fördelen med reparbete jämfört med byggställningar eller skylift är att klättringen inte är lika utrymmeskrävande.
Tack vare det kan man ofta minska tiden för driftstoppet, något som kunderna uppskattar eftersom kortare driftstopp innebär mindre inkomstbortfall.
– Det är snabbare att kasta ner ett rep än att börja bygga en ställning. Om det behövs kan det gå väldigt fort. Det blir även lättare att arbeta på ställen på hög höjd som är svåråtkomliga eller trånga, säger Daniel Backman.
Klättringen i sig kräver en viss grundfysik eftersom man aldrig vet när man måste ta till kroppsstyrka för att ta sig upp från en arbetsplats. Man bör heller inte ha lätt för att få svindel eftersom arbetena till största delen sker på höjder mellan 10 och 60 meter ovanför marken.
Därför är det viktigt att man kan hålla huvudet kallt.
– Man måste ha förmågan att arbeta lugnt och metodiskt utan att hetsa upp sig. Men även kompiskollen, där alla hjälps åt att se till så att bland annat utrustningen är rätt säkrad, är otroligt viktig. Man måste kunna lita på dem man jobbar med och på utrustningen man använder, säger Tomas Arvola.
Ingen dag är den andra lik för repklättrarna och variationen på arbetena och förutsättningarna är mycket stor. Det ställer höga krav på inte bara säkerhetsmedvetandet utan även på flexibilitet och noggrannhet.
– Man får inte snöa in sig eller låta sig stressas upp i onödan. Det är en utmaning med så många steg som ska fungera men det är också väldigt kul att arbeta så här, säger Daniel Backman.
30 snurror. Mitt på lågfjället Sjisjka, med Kebnekaise i bakgrunden, håller 30 vindsnurror just nu på att resas upp. foto: Catrine Johansson Lantto
Rejäla vingar. Projektledare Rolf Rubensson vid en av de rejäla vingar som krävs till vindkraftverken (se även bilden till vänster).
på marken. Största delen av arbetet utförs på 10 till 60 meters höjd.