Snöstörarnas tid är här

Längs det norrbottniska vägnätets vägkanter har det placerats ut en mängd så kallade snöstörar inför vintersäsongen.
Men det finns kritik att de inte syns och är dåligt fastsatta.

SNÖSTÖR. Mängder av snöstörar har plcerat ut längs länets vägar. Men sitter de fast och syns de tillräckligt bra.

SNÖSTÖR. Mängder av snöstörar har plcerat ut längs länets vägar. Men sitter de fast och syns de tillräckligt bra.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2013-10-01 16:04

Snöstörens primära syfte är att hjälpa plogbilen att hålla sig på vägen vid dålig sikt eller i mörker.

I Gällivare kommun är det företaget NCC som för Trafikverkets räkning ombesörjer uppsättandet av snöstörar, av bland annat pil, längs vägkanterna.

Lars Israelsson är en av dem som reagerat. Han kör dagligen på E 45 mellan Porjus och Gällivare.

Sitter inte fast

- Det jag har förvånats över är att många av störarna inte tycks sitta ordentligt fast eftersom man kan iaktta att de ibland lutar och spretar åt alla håll och ibland till och med ligger ned längs vägrenen. De syns också dåligt i mörkret så man funderar ju när man kör vägen varje dag hur och om det kan påverka trafiksäkerheten, säger han.

Ska undersöka

Företaget NCC har dock inte fått några reaktioner från trafikanter angående dåligt fastsatta snöstörar i Gällivare.

- ¬Nej, inte som jag vet, men vi ska undersöka det, säger Henrik Fagerlönn, NCC i Gällivare.

Snöstören är de käppar som markerar var vägkanten finns för plogbilsförare. Trafikverket ställer bara krav på reflexer på högtrafikerade vägar och därför finns det snöstörar både med utan och med reflexer.

Snöstörens primära syfte är att hjälpa plogbilen att hålla sig på vägen vid dålig sikt eller i mörker. Den märker också ut infarter, start och slut på vägräcken och vägtrummor. Längs de större vägarna där det finns permanenta svartvita kantstolpar används snöstörar endast för att märka ut till exempel start och slut på sidovägräcken.

Trafikverket ställer inga krav på snöstörens färg, endast att färgen ska vara enhetlig längs vägen. Därför finns det både blå, röda och gula snöstörar längs våra vägkanter.

På lågtrafikerade vägar kommer engångsstören att finnas kvar. Anledningen är att den svenskproducerade engångsstören, oftast pil, i första hand tas från lokala odlingar vilket minimerar transporterna. Dessa störar kräver heller inte att man tar bort dem på våren. Att använda engångsstörar innebär att kostnaden för snöstörar minskar. Källa:Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om