Snöröjningen hårt kritiserad

Snöproblematiken på Gällivares gator har nu blivit så omfattande att miljö- och byggförvaltningen tvingas ingripa.Kommunen har även polisanmälts.

SNÖMASKINSTÄTT. Under fredagen sågs många snöröjningsmaskiner i Gällivare.

SNÖMASKINSTÄTT. Under fredagen sågs många snöröjningsmaskiner i Gällivare.

Foto: Kenth Bergmark

Gällivare2014-02-21 16:04

Med hänvisning till den nationella funktionshinderpolitiken och Plan- och Bygglagen har han initierat krav på Service- och tekniknämnden att senast den 6 mars redogöra för hur SOT-nämnden som verksamhetsansvarig avser att uppfylla PBL:s och Handisams krav och mål för funktionshindrade även i Gällivare kommun.

-Boende i tätorten anser inte att snöröjningen håller måttet, och vi lyssnar till dem. Därför är det vår uppgift att agera. Många har svårt att röra sig utomhus idag och deras bedömning anser jag vara den viktigaste i det här läget. Även i Gällivare måste nationella regler och lagar uppfyllas, säger han.

Innevånare upprörda.

Många av innevånarna är upprörda.

Lars Sandvärn, egenföretagare, har polisanmält kommunen.

-Jag kontaktade gatukontoret redan för länge sedan. Men ingenting händer, det blir istället värre och värre med snö. Gatubredderna minskar, idag går det inte för två fordon att mötas i bredd på många gator, fotgängare ges ingen plats, snöhögar skymmer sikten i varje korsning, det kan inte bli värre, säger han.

– Jag och många med mig kräver att de ansvariga för snöröjningen i Gällivare entledigas omedelbart eftersom ingenting sker, trots påstötningar. Och det gäller från politiker till tjänstemän, de tycks helt strunta i folk och svarar att det inte finns några pengar, säger Lars Sandvärn.

Medger brister

Kuriren har sökt Service- och teknikförvaltningens chef Joakim Svensson för en kommentar.

- Det jag kan säga är att vi de två sista veckorna fått mer kritik för snöröjningen.

Normalt gör vi stickprov men nu i veckan kommer vi av det skälet att göra en bred kvalitetskontroll inom alla våra snöröjningsområden. Vi kommer också att svara på Miljö- och byggnadsnämndens skrivelse, säger han.

Handisam, Myndigheten för handikappolitisk samordning, arbetar med att samordna funktionshinderspolitiken i Sverige. Arbetet styrs av de mål och strategier för funktionshinderspolitiken som riksdagen slagit fast. Handisam är en stabsmyndighet som rapporterar direkt till regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om