Smutsigt vatten i Linaälven

Något har hänt med vattnet i Linaälven vid Rautakoskiviken. Från strandkanten och några meter framåt är vattnet brunt och oljigt. – När vinden ligger på luktar det infernaliskt illa, säger Sixten Kemi, stugägare i området.

UTSLÄPP. "Det luktar infernaliskt illa här". Sixten Kemi har sommarstugan alldeles i närheten av viken.

UTSLÄPP. "Det luktar infernaliskt illa här". Sixten Kemi har sommarstugan alldeles i närheten av viken.

Foto: Josefin Silverberg

Gällivare2013-08-06 08:00

Alldeles intill Linaälven på vägen till Sammakko ligger sommarstugor vackert beläget vid Rautakoskiviken. Men något stör idyllen. Sedan några dagar tillbaka är vattnet alldeles brunt och luktar avlopp.

– Barnbarnet ville att jag skulle röka fisken hon fiskat upp, men jag är tveksam till att äta fisk som har fiskats i den här viken. Det luktar som att någon har dumpat skit här, säger Sixten Kemi, gällivarebo och sommarstugeägare i området.

Just idag luktar det bara alldeles nära viken, men när vinden är sydlig kommer lukten från vattnet in över sommarstugeområdet.

– Kommunen har varit här tidigare och tagit prover men nu vet jag inte vad de gör, säger Sixten Kemi.

Miljökontoret ska utreda

På miljökontoret i Gällivare kommun vet man inte vem eller vad som är orsaken till att det ser ut som det gör. Miljö- och byggchefen Antero Iljäs har just fått vetskap om läget.

– Vi fick in ärendet idag och det är registrerat, så nu måste vi undersöka vad som har hänt. I nuläget vet vi inte så mycket alls, det är under utredning, säger Iljäs.

Sixten Kemi berättar att fiskandet på den här platsen i Linaälven har avtagit under åren.

– Förut var det mycket folk som kom och fiskade här efter älven, men jag kan förstå om man inte vill fiska när det ser ut så här. Då åker man hellre till andra vattendrag där fisken går att äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om