– När jag väl hade bestämt mig för att satsa på det här, kände jag – nu kör vi, så får man utvärdera om några år om det är värt att fortsätta, säger Lotta Rynbäck-Andersson.
Idag står hon i företagslokalen i anslutning till familjens hus på Bäckvägen i Puolitikasvaara och maler torkade bär till bärpulver och kokar bärsirap som sedan ska tappas på flaskor. Den orangea bärpressen rymmer 50 kilo bär, Lotta brukar pressa två omgångar på en pressdag, då blir det jobb i en vecka framåt.
Varierat arbete
Tidigare jobbade hon på länsstyrelsen som biolog och veckopendlade i 2,5 år till Luleå när familjen flyttade hem till Puoltikasvaara. Sedan förra året driver hon Skogsbärsfröjd AB på deltid.
– Det var mycket stillasittande framför datorn i jobbet som biolog, även fast det är stimulerande. Jag kände att jag ville ha ett mer varierat arbete.
Målet är att jag ska kunna försörja mig heltid på företaget och i framtiden även kunna anställa folk.
Nektar, bärsirap, saft och russin gjorda på lingon och blåbär står uppradade på en hylla vid kassan. Under sommaren har hon och maken varit runt på marknader för att sälja och marknadsföra varorna.
– Det är kul att se vilka som kommer fram och köper och man märker att folk gillar det lokalproducerade.
Närproducerat
Bären kommer från skogar runt om i Gällivare, Kiruna och Arvidsjaur och är KRAV-märkta, det vill säga att de plockas i skogar som inte gödslas eller ligger nära industrier eller. "Från midnattsolens land" står det på etiketterna som Lotta klistrar fast på bärpulvret.
– Våra bär här är så otroligt fina bär här uppe och det ville jag ta till vara på. Allt här görs för hand, mathantverk innebär småskalighet.