Slipper Arbetsdomstolen

Gruvfyrans medlemmar är lättade. LKAB stämmer inte gruvarbetarna inför Arbetsdomstolen för den vilda strejken.
- Det är inte aktuellt som läget är nu. Att ställa medarbetare till svars i domstol är inte speciellt positivt och inget vi ens diskuterat den senaste tiden, säger Mats Pettersson, personaldirektör vid LKAB.

GÄLLIVARE2007-08-08 06:00
Om en månad är det för sent för LKAB att stämma gruvarbetarna inför Arbetsdomstolen. En stämningsansökan mot 700 strejkande påbörjades då den vilda strejken pågick under våren. Nu är det inte längre aktuellt.

Ingen mening
- Jag kan inte se något positivt i att ställa medarbetarna till svars inför domstol. Vi måste ha en bra stämning på företaget och det har vi i dag. Så har läget varit sedan förhandlingarna återupptogs, det finns inget skäl att gå vidare till domstol vilket vi inte ens har diskuterat de senaste månaderna, säger LKAB:s personaldirektör Mats Pettersson.
Han menar att stämningsansökan var ett verktyg för att få bukt med strejken som riskerade att allvarligt skada företagets kundrelationer. Då strejken avbröts kom produktionen i gång vilket var det viktiga även om LKAB förlorade kring 80 miljoner kronor i produktionsbortfall.
- Det viktigaste är att kunderna har gått skadelösa ur det här, säger Pettersson.

Lättade gruvarbetare
Gruvfyrans medlemmar är lättade över beskedet. Ordförande Thomas Nilsson menar att det funnits en viss oro och funderingar kring detta. Om gruvarbetarna blivit stämda hade de riskerat att få betala skadestånd om drygt 2.000 kronor vardera, enligt Arbetsdomstolens praxis.

Tydliga signaler
- Det är klart att man tycker det är skönt med tydliga signaler från bolaget, att de inte tänker driva det vidare. Det är bra att man lämnar det som varit bakom sig och siktar framåt. Att stämma 700 personer är dessutom en omfattande process, det är bra att man släpper den biten, säger Thomas Nilsson.
LKAB:s VD Martin Ivert vill inte kommentera personaldirektörens uttalanden men menar att bolagets förlust om 80 miljoner kronor får sättas i perspektiv till den totala vinsten. Om drygt en vecka presenteras nästa kvartalsrapport.
- 80 miljoner kronor är mycket pengar men det som hände var att strejken höll på att drabba våra kunder som vi lever av. Det hade kunnat gå riktigt illa. I det pespektivet var strejken väldigt allvarlig och kunde ha varit klart förödande. Vi klarade det men hade inte hållit ut länge till,
säger Martin Ivert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!