Norr Media har tidigare berättat om Sjöparksskolans problem med vakanta tjänster, inställda lektioner svårigheter att hitta behöriga lärare. Under läsåret 2021/2022 gick vissa klasser miste om mycket undervisningstid i svenska, bild, hemkunskap, musik och franska och problemen har fortsatt under den gångna höstterminen, men framförallt när det gäller undervisningen i biologi, fysik, kemi och teknik där vissa klasser helt gått miste om undervisning.
I värsta fall kan inspektionen besluta om ett verksamhetsbeslut eller att staten, på Gällivare kommuns bekostnad, ska vidta de åtgärder som behövs för att komma tillrätta med problemen.
Jenny Johansson Jänkänpää (MP), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att Sjöparksskolan och kommunen har jobbat hårt under hela hösten och våren med att komma till rätta med problemen.
– Från och med januari i år har vi rekryterat personal till samtliga tjänster. Skolan har också en planering för hur de drabbade eleverna ska ta igen det de missat och få sin garanterade undervisningstid.
För vissa klasser handlar det ju om att de missat en hel termins NO-undervisning. Hur ska de kunna ta igen det vid sidan av ordinarie studier?
– Den planeringen finns. Rektorerna och förvaltningen har jobbat med det här tillsammans. Och redan under höstterminen har man börjat ta igen förlorad tid i vissa ämnen. Vi kommer inte att ha någon form av lovskola som i Kiruna, men eleverna ska kunna ta igen det de missat på andra sätt.
Hur ser du på Skolinspektionens kritik?
– Vi tänker att det är bra att de har varit här. Förvaltningen och rektorerna bedömer nu att vi kommer att kunna svara på och komma tillrätta med det som inspektionen är kritiska till.
– Men det är ju inte själva vitesföreläggandet som är det allvarliga utan att eleverna missat undervisning. Det viktigaste för oss är att det finns en plan för att eleverna ska kunna ta igen tiden.
Med tanke på att ni haft den här problematiken i flera år kan det se ut som att ni bara kunnat släcka bränder. Hur ska ni lösa det här på lång sikt?
– Jag skulle ändå vilja säga att vi har kunnat göra en del stora satsningar. Vi har utökat rektorsorganisationen med några tjänster för att minska antalet medarbetare per rektor. Vi har satsat extra på läromedel och lärmiljöer. Vi har också anställt husvikarier så att det ska finans på varje skola.
Men ändå har ni ju fortsatta problem att hitta behöriga lärare i många ämnen?
– Det är ett jättestort problem, inte bara inom skolan. Det handlar om många saker – som bostadsbrist och konkurrens om arbetskraft. Vi har ju en oerhört låg arbetslöshet. Men våra rektorer har arbetat jättehårt.
– Sen behöver vi arbeta mer med lärarnas villkor. Att de ska få avlastning när det gäller det administrativa och få jobba mer med undervisning. Vi behöver också jobba med löneökningar, även om våra löner redan nu ligger på en bra nivå om man jämför nationellt. Sen har vi flera långsiktiga satsningar som kommer att ta tid innan man ser effekten av dem. Viktigt i sammanhanget är högstadiesatsningen på två miljoner kronor som finns i budget för 2023 med anledning av att vi behöver arbeta långsiktigt för att komma till rätta med problematiken just där
Gällivare kommun måste ha åtgärdat de brister som Skolinspektionen påtalat senast den 8 maj och då också skriftligen redovisa vilka åtgärder som vidtagits.