Skift inget för unga

Många unga som arbetar vid gruvan i Aitik orkar inte med att jobba skift. Nu ska företaget tala om vad som krävs vid skiftgång.

Foto:

Gällivare2011-10-14 06:00

- Vi menar att det är nödvändigt för framtiden, för hela gruvbranschen, säger Metallfackets ordförande Hans Ölvebo.

För gruvindustrin är det nödvändigt med produktion dygnet runt. Det innebär att arbetstiderna måste anpassas.

Lösningen är skiftarbete. Arbetsveckor som varvas med förmiddags-, eftermiddags- och nattskift, följt av en ledig vecka. Månad efter månad. Som vid Aitikgruvan.

Men skiftarbetets påfrestningar, visat genom flera vetenskapliga studier, kräver också personligt ansvar. Det kan vara att äta rätt, vara utsövd och att motionera. Alla som jobbar skift är inte medvetna om dessa krav.

Orken tryter
I fredags träffades representanter för företagshälsovården, facken och företagsledningen vid gruvan, för att prata om skiftarbetets krav.

- När alltför många anställda inte längre tycker att de orkar jobba skift och måste omplaceras, måste någonting göras. Inte för att skiftarbetet vid Aitikgruvan skulle vara mer prövande än någon annanstans. Klarar inte folk att jobba skift har hela gruvbranschen problem, säger Hans Ölvebo.

Ingen kondition
- Alltför många av de yngre anställda är helt enkelt inte beredda på hur jobbigt det kan vara att arbeta skift. Och har man dålig kondition får man problem. Vid skiftarbete ställs det faktiskt krav på att sköta sig på fritiden. Men även vi och företaget har ansvar för att underlätta skiftgången, säger Ölvebo.

Skiftinformation
Enligt personalchef Lage Fagerlönn vid gruvan är fredagens möte starten för en informationskampanj om skiftgången till alla anställda och de som söker jobb vid gruvan.

- Det handlar om ett långsiktigt förebyggande arbete som vi nu alla enats om, säger han.

Kenth Bergmark

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om