I ett upprop på internet, som fram till torsdagen samlat över 500 namnunderskrifter, kräver läkare på Gällivare sjukhus att regionledningen och verksamhetschefer på sjukhuset visar handlingskraft.
Simon Rantapää, 31, är AT-läkare och talar för 63 läkare med koppling till sjukhuset som skrivit till regionledningen. Han säger att läkarna vill ge sitt öppna stöd efter att många sjuksköterskor på akuten sagt upp sig i protest mot ledarskapet och arbetsmiljön.
– Ett 20-tal sjuksköterskor har sagt upp sig på ett år och droppen blev när åtta sjuksköterskor på akuten gjorde det samtidigt, säger han.
Han säger att personalflykten är oroande, att läkarna gjort en risk- och konsekvensanalys som de lämnat till regionledningen och att de hittills har en "konstruktiv dialog". Det handlar om att arbetsbelastningen ökar för alla som jobbar kvar och att man saknar de fastanställda sjuksköterskornas kompetens och erfarenhet när de ersätts med hyrpersonal.
– De är ovärderliga, säger Simon Rantapää.
Gällivare sjukhus har ett stort upptagningsområde med långa avstånd och en befolkning som är utspridd på stor yta. Lokalkännedom är värt mycket och det är en egenskap som är svår att ersätta, menar Simon Rantapää.
– Vi har ett unikt uppdrag som akutsjukhus i glesbygden, säger han.
Är patientsäkerheten hotad?
– Ja, den hotas absolut på sikt. Patientsäkerheten och patientflödet, vårdplatser och kompetensförsörjning hotas när sjuksköterskorna försvinner.
Vad ska till för att få slut på personalflykten?
– Sjuksköterskorna har presenterat ett stort antal krav, åtgärdspunkter och förbättringsförslag och det står vi bakom. Det vi tycker krävs är att regionledningen måste lyssna på det här och vidta åtgärder på kort och lång sikt som gör att sjuksköterskorna vill stanna kvar.
Han beskriver dem som "stommen" i ett läge med allmän personalbrist, som specialistläkare, ST-läkare och akutläkare.
– Det är tack vare dem som rutiner, patientflöde och utvecklingen av verksamheten fungerat. Vi har inte sett att det slutat fungera ännu, men det är något vi är oroliga för om det fortsätter. Det cirkulerar många hyrläkare och utbildningsläkare på akuten som är där en under en begränsad tid, medan sjuksköterskorna har sett till att allt fungerar, säger Simon Rantapää.