Sjukhus kritiseras för ouppmärksamhet

Socialstyrelsen riktar kritik mot personalen vid Gällivare sjukhus och Norrlands universitetssjukhus (NUS). Skälet anges vara brister i journalföringen och ouppmärksamhet över hur allvarliga en patients hjärtproblem egentligen var.

TRODDE FEL. En läkare på Gällivare sjukhus trodde att en kvinna som kom in med yrsel, sluddrade och var omtöcknad, hade tagit en överdos av smärtstillande medel. Det visade sig dock att hon hade hjärnhinneinflammation.

TRODDE FEL. En läkare på Gällivare sjukhus trodde att en kvinna som kom in med yrsel, sluddrade och var omtöcknad, hade tagit en överdos av smärtstillande medel. Det visade sig dock att hon hade hjärnhinneinflammation.

Foto: Johan Thyni

Gällivare2012-07-03 06:00

Under våren 2011 uppsökte en man Gällivare sjukhus för smärtor i bröstet. Han togs in för vård av misstänkt hjärtinfarkt och kärlkramp samt remitterades vidare till Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå för röntgen av kranskärlen.

Enligt Socialstyrelsen missade dock både Gällivare sjukhus och NUS att uppmärksamma riskbilden med hänsyn till patientens tidigare sjukdomsbild.

Hemskickad
Enligt kritiken borde mannens tillstånd, levnadsvanor och risken för ärftliga hjärtsjukdomar redan från början ha föranlett en mer intensiv medicinsk behandling och en akut kranskärlsoperation.

Men så skedde inte utan patienten fick ta bussen hem till Gällivare i väntan på operation. Han avled morgonen därpå. Något som alltså, enligt socialstyrelsen, hade kunnat förhindras om vårdpersonalen hade varit mer uppmärksamma.

Vid den efterföljande utredningen av händelsen upptäcktes det även att delar av mannens journalanteckningar, däribland en del läkarutlåtanden, information om tagna EKG och provsvar från Gällivare sjukhus, saknades.

Förbättra
-  Jag är inte insatt i det specifika ärendet då jag bara varit tillförordnad i drygt två veckor. Jag kan bara uttala mig generellt angående våra rutiner. När en patient kommer in akut ska det föras in i journalen och vid längre vårdtillfällen ska det även göras daganteckningar, säger Ingemar Backman, tillförordnad verksamhetschef vid Gällivare sjukhus.

Han menar att det ibland kan hända att någon anteckning saknas, på grund av glömska eller av andra skäl, men att de grundläggande uppgifterna alltid ska finnas i patientjournalen.

-  Jag vet inte om vi har brustit i just det här fallet men om socialstyrelsen riktar kritik mot oss så måste vi ta till oss det och se till att göra på ett bättre sätt i framtiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om