Naturvårdsverket driver just nu en kampanj med målsättningen att Sveriges enskilda avlopp ska rustas upp om de är gamla eller har förlorat sin funktion. Gällivare kommun har gått med i kampanjen och avser under året kontakta ett 30-tal fastighetsägare som har enskilda avlopp som kan vara i farozonen.
- De som har enklare avloppslösningar, till exempel slamavskiljare utan efterföljande rening, är inte längre godkända, säger Minna Vesa, miljöhandläggare vid Gällivare kommun. De fastighetsägarna måste vi nå med information och berätta om problemen med övergödningen, att sjöar och vattendrag kan växa igen och att det blir syrebrist så fiskarna dör.
Lukt ingen indikator
Fastighetsägare bör fråga sig vilken typ av avloppsanläggning man har, hur gammal den är och hur den har underhållits över tid. Växer det mycket brännässlor där avloppet mynnar ut eller slingrar sig långa gröna trådar, som ser ut som smalt sjögräs, i vattnet vid avloppet, kan det vara ett tecken på att något behöver göras.
Dålig lukt är däremot ingen säker indikator på problem, eftersom även ett fungerande avlopp kan lukta i sommarvärmen.
Grannar påverkas
- Förutom gödningsämnen, innehåller avloppsvatten också smittämnen som e-colibakterier. Du kan med din bristfälliga avloppsanläggning förstöra ditt eget eller grannarnas dricksvatten eller badvatten, säger Vesa.
- Genom att öka kunskapen hos fastighetsägare, hoppas vi att de inkommer med nya tillståndsansökningar för att förbättra sina gamla anläggningar, som kanske har fått tillstånd tidigare, men som har blivit "mättade" med tiden och inte renar så mycket som lagen kräver. De fastighetsägarna måste göra om sina anläggningar.