Vindkraftsprojektet Sjijska, fyra mil norr om Gällivare, närmar sig verkställighet efter drygt tio år av förberedelser och överklagningar.
För Investeringen, som uppgår till 1,1 miljarder, står Sjijska Vind AB, samägt av Skanska ID, 50 procent, O2 Vind, 25 procent, och Jämtkraft, 25 procent och i sommar kommer 30 vindkraftsaggregat om vardera 2,6 MW att etableras på lågfjället Sjijska.
Totalproduktionen vid full drift blir cirka 200 GWh vilket motsvarar 13 procent av elförbrukningen i Gällivare.
100 vindkraftsjobbare
100 personer i genomsnitt kommer att vara dagligen sysselsatta med uppförandet och byn Killinge, vid Gällivare kommuns gräns mot Kiruna, kommer att utgöra en central punkt där både bostäder, restaurang, biograf och gym kommer att anläggas för vindkraftsjobbarna.
I söndags informerades innevånarna om förläggningen av dansk personal vid turisthotellet under hela utbyggnadstiden, vilket enligt Jemtkrafts platschef Rolf Rubensson gav innevånarna en möjlighet till kommersiella intäkter.
- Ni kan exempelvis erbjuda guidning ut i naturen eller i samband med fiske, menade han.
Bygdepeng
Informationen berörde också den Bygdepeng eller avkastning som Sjijska Vind utbetalar till kommunen och berörda byar, baserad på elpris och de 30 vindturbinernas årliga produktion. Tillsammans 200 GWh per år.
För Killinges del uppskattade Peter Kalla, Sjisjka Vind, att det rör sig om 100.000 tlll 130.000 per år under en tjugoårsperiod. Totalt upptill 2,6 miljoner som kommer att utbetalas till Killinge och övriga byar under de 30 vindkraftsverkens beräknade livstid.
I Killinge är man förväntansfulla. Pengarna som vindkraften generar till byn kan användas till en hel del.
- Än har vi inte hunnit fördjupa oss i vad vi ska göra. Men det kommer och det känns mycket positivt. Det är än så länge en vinstlott för byn. Det som framför allt är bra är att förläggningen av personalen här ger oss bra tillfälle att göra PR för byn. Visa upp vår fantastiska natur och den frihet som finns och närheten till jakt och fiske. Det kan leda till att jobbarna återkommer som turister sedan. Det blir också kul med lite liv och rörelse här i byn. Många byar är ju väg att dö ut vilket vi hoppas inte ska hända Killinge, säger Kurt Edlund, ordförande i hembygdsföreningen.