Det var under helgen som pojken, via appen Snapchat, framförde direkta dödshot till elever på Sjöparksskolan i Gällivare. Han ska bland annat ha uppgett att han skulle klä ut sig till den tyske nazistledaren Adolf Hitler och gå ner till skolan och skjuta bort vissa utvalda.
På kommunen svarar säkerhetschef Andreas Pääjärvi att förvaltningen var väl förberedd på att hantera situationen.
– Vi hade handen på knappen för att vidta de åtgärder som behövde göras för att skydda elever, så vi var fullkomligt förberedda på det, men avvaktade tills vi fick veta om det var ett reellt hot, säger han.
Eftersom det här skedde under söndagen, och inga elever befann sig på skolan, hade förvaltningen tid att vänta in polisens undersökning.
– Det var vi överens om med polisen redan under första samtalet att vi avvaktar och ser vad de kommer fram till. Vi var i kontakt med de hela tiden och vi var beredda att stänga allting enligt gängse rutiner, säger Andreas Pääjärvi.
Enligt Pääjärvi gjorde polisen bedömningen att det inte fanns något reellt hot utan rörde sig om ungdomlig dumhet.
– Då gjorde vi också samma bedömning och underrättade personalen om det skulle uppstå oro bland eleverna, säger han.
– Som jag sa igår, hade det varit en anonym person och det hade funnits någon oklarhet i det här då hade vi direkt vidtagit åtgärder, men här visste vi precis vem det var, hur det har framkommit, vilka som visste någonting och polisen hade gjort sina utredningsåtgärder.
I måndags fick kommunen kritik för att inte ha informerat vårdnadshavare till elever på skolan. Något som Pääjärvi säger gjordes senare under dagen.
– I och med att det kom fram att det inte var ett reellt hot behövde vi fundera över hur vi ska agera och reagera, vad det får för spinn-off-effekt, säger han.
– Det var därför det tog så lång tid innan vi gick ut till föräldrar också just för att vi hade en diskussion om vad det får för konsekvenser i det långa loppet, även för pojken, hans familj och de som har blivit utsatta.
Han vet inte vilka åtgärder skolan har vidtagit mot den enskilde eleven.
– Sedan förstår jag frustrationen hos föräldrar att vi inte har sagt någonting omedelbart men vi måste vänta och se vad vi har för fakta på bordet innan vi går ut och skrämmer folk, säger Andreas Pääjärvi.