Under 2014 var det 74 skoterolyckor i landet, med 74 skadade. De allra flesta var i Norrbotten.
Kanske inte så konstigt eftersom det under 2014 fanns 40 191 registrerade snöskotrar i länet, enligt Statistiska centralbyrån.
Dick Johansson är ägare av Norrskensmotor & fritid, som är återförsäljare av snöskotrar och fyrhjulingar. Han upplever inte att skoterolyckorna har ökat.
– Alla våra maskiner har nödstopp, det har vi alltid haft. Det här med olyckor, det är ju sällan produkterna som orsakar dem, utan handhavandet. Följer man lagar och paragrafer så ska det inte vara ett problem, säger Dick Johansson.
Han tror inte på något förbud av något slag.
– Det drabbar bara den som är ärlig och korrekt. Den som inte följer lagar gör det inte ialla fall. Men att det inte finns en hjälmlag är konstigt, säger Dick Johansson.
De flesta som Kuriren talat med använder både hjälm och även nödstopp. Nödstoppskabeln fäster man i skoterklädseln och om man ramlar av, rycks nyckeln ur och skotern motorbromsar.
– Folk vill ha stora och snabba skotrar, men man måste köra med insidan också. Ska det bli säkrare måste tillverkaren dra ner på motorstorleken. Som förening har ju vi våra leder med begränsad hastighet. Men det är ju frihet under ansvar. Och det är föräldraansvar. Man måste respektera regelverket, säger Sven-Åke Mattiasson, ordförande i FSF Nord, Fritids och skoterföreningen.
Han tycker att polisen behövs ute bland skoteråkarna.
– Det måste tillsättas folk som kan köra skoter. Jag tror det är två säsonger sedan som de hade en riktigt drive och kollade folk. Vi bor ju här, det är mycket buskörning, säger han.
Johnny Green, områdespolis, menar att polsien försöker hjälpa med information om skotersäkerhet.
– Man ska följa leder, undvika vattendrag och järnvägskorsningar. Vi har inte möjlighet att övervaka skoterförandet och sedan tror jag inte att det är det bästa sättet att förebygga olyckor utan jag tror mer på information, säger han.
Tittar man på statistiken som Snofed (Sveriges snöskoterägares riksorganisation) tagit fram för 2014, är den genomsnittliga åldern på en skadad 40 år, medan den genomsnittliga åldern på någon som avlidit i en olycka är 56 år. I Norrbotten var det tre dödsolyckor under samma år.
Jämför man med dödsolyckor i trafiken år 2013 var det 40 motorcyklister som dog, tre mopedister och 15 cyklister, enligt Transportstyrelsen.
– Det är synd att dessa olyckor ska hända. En skoter är inte värd ett människoliv, säger Sven-Åke Mattiasson.