Den kanske största svenska industriinvesteringen någonsin. På det sättet beskrev LKAB satsningen att producera koldioxidfri järnsvamp i framtiden i Malmfälten när nyheten presenterades i måndags.
Det är en satsning under 20 år som under omställningen ska skapa 2 000–3 000 jobb årligen, kopplat till gruvorna i Kiruna och Malmberget.
Daniel Nilsson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, förklarar att han tog emot nyheten med stor glädje. Men för att projektet ska dras i land krävs stora insatser för att LKAB och underentreprenörer får den arbetskraft som krävs, menar han.
– Det är jättemånga faktorer som måste fungera. Vi måste någonstans få en rörelse mot norra Sverige, säger Daniel Nilsson och pekar på en knivskarp konkurrens om arbetskraft i och med etableringen av Northvolt i Skellefteå och stora satsningar av Trafikverket.
Enligt Nilsson görs nu stora investeringar i att utbilda arbetssökande för arbeten inom industrin.
– Vi satsar hårt på att få så många som möjligt att utbilda sig. Och det är ett prioriterat uppdrag från regeringen. Vi har inte kompetensen till dessa satsningar, säger han.
Utbildningar som genomförs är riktade mot transportsektorn och rena industriutbildningar. Det rör sig bland annat om svetsare och mekaniker.
– Vi försöker att hålla bra volymer och på vissa av de här utbildningarna har vi full beläggning. Det är också ett stort intresse från arbetssökande att vilja gå utbildningar. Men vi börjar nå vårt kapacitetstak på rätt många utbildningsställen. Nu sitter vi och diskuterar om vi ska köpa in mer eller hur ska vi tänka.
Den stora utmaningen är att få människor att vilja jobba i Norrbotten, och i förlängningen kanske bosätta sig här uppe, konstaterar Daniel Nilsson.
– Vi har försökt marknadsföra oss här uppe, men det är ju bara att titta på statistiken. Det är ju det här vi alla brottas med, vi som tycker att det är bra att bo i Norrbotten. Tyvärr så är det inte alla som tycker det, säger han och fortsätter:
– Titta på Gällivare/Malmberget och deras befolkningsutveckling senaste 25 åren. Kiruna har väl en något bättre utveckling.
Daniel Nilsson tror att LKAB och entreprenörer som kommer att jobba med projektet kommer att tvingas förlita sig på arbetskraft utifrån, så kallade "fly-in, fly-out".
– Någon annanstans måste de komma ifrån.