Så ska LKAB gå från pellets till järnsvamp

Övergången från pellets till järnsvamp i produktionskedjan bygger på samma teknik som Hybritprojektet använder sig av. Jan Moström anser att beslutet att satsa på fullskallig produktion med den nya tekniken är rätt i tiden. Trots att det ännu inte ens finns en placeringsort för Hybrits demoanläggning.

Enligt Jan Moström, vd för LKAB är bolagets satsning på fullskalig produktion rätt i tiden, trots att Hybrits demonstrationsanläggning, som skulle tas i drift 2025, inte startat sin produktion.

Enligt Jan Moström, vd för LKAB är bolagets satsning på fullskalig produktion rätt i tiden, trots att Hybrits demonstrationsanläggning, som skulle tas i drift 2025, inte startat sin produktion.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Gällivare2020-11-24 17:00

Vitåforsgruvan är tänkt att bli den första av LKAB:s gruvor att ha ett operationellt fullskaligt järnsvampsverk i produktion. Enligt bolaget ska verket vara redo för drift 2029. De nuvarande sex pelletsverken, tre i Kiruna, två i Gällivare och ett i Svappavaara kommer i och med satsningen att antingen ersättas eller byggas om.

De nya verken kommer använda sig av vätgasbaserad teknik för att producera järnsvamp. En teknik som LKAB tagit fram tillsammans med SSAB och Vattenfall i deras gemensamma projekt Hybrit.

Under projektet har man som ett första steg startat en pilotanläggning i Luleå för att utvärdera den nya tekniken. Det andra steget i utvecklingen var den demonstrationsanläggning som skulle skala upp projektet. Därefter var det tänkt att projektet 2035 skulle skalas upp till fullskalig produktion.

Enligt Jan Moström är LKAB:s satsning på fullskalig produktion rätt i tiden, trots att demonstrationsanläggningen, som skulle tas i drift 2025, inte startat sin produktion.

– Det här projektet är planerat att vara färdigt 2045 och ser man till vår tidslinje så är planerna att vi ska ha en fullskalig produktion som tidigast 2029. Det gör att vi har många år att dra lärdom, säger Jan Moström.

Bolaget kommer i och med den nya strategin satsa mellan 10-20 miljarder kronor årligen till ett totalt värde av 400 miljarder.

Enligt Jan Moström behöver LKAB fortsatt ha en löpande verksamhet i sina gruvor samtidigt som man behöver få ut ett högre förädlingsvärde för den nya produkten för att klara av att finansiera satsningen.

– Det är viktigt för oss att inte tappa intäkter, den här omställningen kommer att vara enorm och att kunna bibehålla produktionen blir av viktig. Därför behöver vi ställa oss frågan hur kan vi anpassa pelletsverken utan att påverka produktionen, säger han.

En möjlig lösning enligt Jan Moström är att använda sig av Hybrits demonstrationsanläggning för avlastning vid omställningsarbetet. Däremot har LKAB inte fört någon dialog med övriga parter i Hybritsamarbetet om möjligheten.

Moström vill inte svara på frågan om det skulle vara fördelaktigt om demonstationsanläggningen placeras i Vitåfors, i och med att det första fullskaliga verket ska placeras på orten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!