Så förbereder sig Gällivare kommun för krig

Beslutet att skapa en krigsorganisation togs av kommunstyrelsen i måndags – ett arbete som aktualiserats efter Rysslands invasion av Ukraina. "Det är klart att det påskyndar handläggningen", säger säkerhetschef Andreas Pääjärvi.

Nu håller kommunen på att ta fram en projektplan.

Nu håller kommunen på att ta fram en projektplan.

Foto: Elisabeth Hedman

Gällivare2022-04-02 09:00

Kommunstyrelsen i Gällivare har beslutat att arbetet med att skapa en krigsorganisation ska genomföras, och att mandatet att genomföra det ska ges säkerhetschefen Andreas Pääjärvi.

– Det är sagt från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap att göra det här till en ledningsfråga, så nu har vi i Gällivare fattat det formella beslutet att arbetet med att skapa en krigsorganisation och totalförsvarsplanering ska sättas igång ordenligt, säger han.

Enligt Pääjärvi skulle arbetet ha påbörjats för flera år sedan, men har åter aktualiserats efter kriget i Ukraina.

– Det här är ett arbete vi skulle ha påbörjat redan 2016, men det har inte riktigt varit klara riktlinjer för hur vi ska göra, och det har stökat lite med juridiken, men visst har det påskyndats av det här läget, säger han.

Hur skiljer sig krigsorganisationen från krisledningen som redan finns på plats i dag?

– Ledningsmässigt ingenting, utan vi jobbar utifrån att krishanteringen och krigsorganisationen och krigshanteringen, eller hanteringen av verksamheten under höjd beredskap om du ska vara formell, ska funka på samma sätt och i grunden ledningen vara densamma, men sen kan det vara andra lagstiftningar som träder i kraft, säger Andreas Pääjärvi.

– I en kris där väljer kommunstyrelsen om de ska gå in som krisledningsnämnd eller inte, men i höjd beredskap där går de in och leder arbetet från dag ett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!